Arnhem Culinair, "Beide Dames"- column van Halbe Vonk

29 jan 2012, 18:22 Gemeenteberichten
zznon8j6eudmr0osakgapt6qu 114439

Op bezoek bij een EetcaféEen café, ook wel kroeg, bar of stamineeke genaamd, is vanouds een plaats waar dorpse zaken worden besproken onder het genot van een drankje. Een eetcafé, ook wel bistro, taverne of petit restaurant is een plek waar je samenkomt voor het nuttigen van lokale dranken, en eenvoudige gerechten. Ze lopen er niet te zeuren als je een boer laat, je veters niet gestrikt zijn, je hemd niet is gestreken, gewoon je overall nog aan hebt met veiligheidsschoenen, of binnenkomt in business suit.“Beide Dames”Dit gedacht hebbende loop ik binnen bij, eetcafé “Beide Dames” in Arhem. Mij valt een meer dan hartelijk ontvangst ten deel. Eigenaresse Pauline Both blijkt een goedlachse dame, zo ook de overige medewerkers. Eén van beide dames is op vakantie. We gaan zitten met een kop koffie. Pauline is buitengewoon bevlogen, merk ik na een paar minuten, en dat werpt eventuele scepsis over weer een Arnhems eetcafé van mij af. Pauline is na 16 jaar eigenaresse te zijn geweest van Pascal in Velp nog even gedreven als destijds. Ze vindt de horeca haar lust en haar leven.De reden om dit een eetcafé te noemen is om de laagdrempeligheid te verhogen. Gasten moeten zich thuis voelen bij “Beide Dames”, en nog even na kunnen kletsen over hun eetbeleving met de overige gasten.“Gewoon met stijl” is hier hun credo.

Op bezoek bij een Eetcafé
Een café, ook wel kroeg, bar of stamineeke genaamd, is vanouds een plaats waar dorpse zaken worden besproken onder het genot van een drankje. Een eetcafé, ook wel bistro, taverne of petit restaurant is een plek waar je samenkomt voor het nuttigen van lokale dranken, en eenvoudige gerechten. Ze lopen er niet te zeuren als je een boer laat, je veters niet gestrikt zijn, je hemd niet is gestreken, gewoon je overall nog aan hebt met veiligheidsschoenen, of binnenkomt in business suit.
“Beide Dames”

Dit gedacht hebbende loop ik binnen bij, eetcafé “Beide Dames” in Arhem. Mij valt een meer dan hartelijk ontvangst ten deel. Eigenaresse Pauline Both blijkt een goedlachse dame, zo ook de overige medewerkers. Eén van beide dames is op vakantie. We gaan zitten met een kop koffie. Pauline is buitengewoon bevlogen, merk ik na een paar minuten, en dat werpt eventuele scepsis over weer een Arnhems eetcafé van mij af. Pauline is na 16 jaar eigenaresse te zijn geweest van Pascal in Velp nog even gedreven als destijds. Ze vindt de horeca haar lust en haar leven.

De reden om dit een eetcafé te noemen is om de laagdrempeligheid te verhogen. Gasten moeten zich thuis voelen bij “Beide Dames”, en nog even na kunnen kletsen over hun eetbeleving met de overige gasten.

“Gewoon met stijl” is hier hun credo.

Ik probeer erachter te komen waar dat voor staat, en merk dan dat hier gaat om het toegankelijke, fraaie niveau van de inrichting, en de manier waarop de gasten geholpen worden.

Het gemak van een zakelijke partner heeft veel voordelen aldus Pauline. Dat beiden uit de bediening komen is geen belemmering. Bovendien gaat één van beide dames zich meer met de keuken bemoeien. Waarbij ik mij bedenk, als de kok maar zijn werk kan blijven doen zal het wel goed gaan. Op de kaart ontbreken de seizoen gerechten, en zou wat spannender kunnen, Pauline is het daar mee eens. Ze wijst mij erop dat je na het proeven van de gerechten erachter komt hoe goed het eigenlijk eten is bij “Beide Dames”.

“Harry’s bar”

Pauline en ik proeven een aantal gerechtjes, die karakteristiek zijn voor “Beide Dames”. Er verschijnt een groot bord carpaccio, een taartje van gerookte zalm, en spareribs. Ik begin met een hapje van de carpaccio, naar recept van Harry’s bar in Venetië. Carpaccio, bedacht in 1950, en vernoemd naar de Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio, vanwege het gebruik van voornamelijk rood en wit in zijn schilderijen. Liefhebbers als Charlie Chaplin en Ernest Hemmingway deden zich bij Harry’s bar regelmatig tegoed aan dit gerecht.

Ik ben enigszins verwonderd over de flinterdunne ossenhaas op het bord, ten opzichte van de behoorlijke hoeveelheid lekker aangemaakte sla met huisgemaakte dressing, die iets overheerst.
De spareribs zijn wat je ervan mag verwachten, lekker mals, en goed op smaak. Een ander verhaal is het heerlijke taartje van gerookte zalm met een quenelle van luchtig geslagen room, crème fraîche en een vleugje mierikswortel. Hier spreekt de meester. Dit is nou zo’n gerecht waar ik echt blij van wordt. Het vettige van de zalm, in combinatie met het frisse van de quenelle. Kom in grote getalen om dit meesterwerkje te verorberen.

Kok met Visie

Ik spreek nog even met de van oorsprong Engelse kok, Stephen Reid. Hij legt mij uit waarom zijn gerechten zo gepresenteerd worden. Ik luister ernaar. Ik kom er wel achter dat ze met deze kok een goede vangst gedaan hebben. Iemand met visie, en zeker op termijn zal zijn stempel meer en meer op de menukaart gedrukt worden, zo begrijp ik. Vers is voor Stephen belangrijk. De bouillon wordt zelf gemaakt, als basis voor de soepen en sausen, de friet is met de hand gesneden, en we genieten hier van huisgemaakte mayonaise en vinaigrettes. De kok werkt met dagelijks verse groente en kruiden van het Aardappel Pakhuis uit Velp. Jammer dat het vlees helemaal uit Apeldoorn komt. We hebben ook prima slagers hier in Arnhem, maar daarover een andere keer.

De menukaart is verder eenvoudig, met o.a. biefstuk, spareribs, salade met biefstukreepjes, saté v/d haas, maar wisselt wel om de twee maanden, met behoud van de hardlopers. De nagerechten hebben een prettige Engelse invloed. Cheesecake, Chocolade Brownie taart, en Dadel “Bread and butter pudding”. De in de jaren 70 onvermijdelijke Dame Blanche blijft hier op een voetstuk staan.

Wat vind ik er nou van?

Zoals gezegd, een eetcafé. Voor mij is het eerder een gezellig restaurantje waar het goed toefen is. De tafels staan niet te dicht op elkaar, en de stoelen zitten goed. De medewerkers zijn er vriendelijk. De gerechten zijn goed gemaakt, en een aantal is zelfs verrassend. De wijnen kunnen beter, ze zijn wat simpel en de keuze is beperkt. De vriendelijke eigenaressen zijn helemaal op hun plek, en zorgen voor een ongetwijfeld heerlijke avond.

“Beide Dames” is pas een paar maanden open, en zal met iets meer verfijning in de gerechten zich snel vestigen bij de betere Arnhemse horeca, mede gezien de in het weekend al noodzakelijke reservering.

Adres: Paul Krugerstraat 3 Arnhem.

Halbe Vonk