Jongeren Ontmoetingsplaats opent in Elderveld

Foto: Gemeente Arnhem

In Elderveld is al langer behoefte aan meer voorzieningen voor jongeren. Daarom is er nu een Jongeren Ontmoetingsplaats neergezet.

De Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP) werd op donderdag 11 april 2024 door wethouder Mark Lauriks en de jongeren samen geopend.
Foto (Michel Lammerse): Wethouder Mark Lauriks opent de jongeren ontmoetingsplaats in Elderveld samen met jongeren, jongerenwerkers en andere betrokkenen.

De ruimte hebben om elkaar op te zoeken

Een plek achter de sportvelden waar jongeren de ruimte hebben om elkaar op te zoeken, zonder dat andere bewoners hier overlast van ervaren. Er werd daarnaast afgelopen jaar ook gewerkt aan meer activiteiten voor jongeren in de wijk.
Wethouder Jongerenwerk en Leefbare wijken Mark Lauriks: “Als je jong bent wil je graag een fijne plek in de wijk waar je je vrienden kunt ontmoeten. Met de nieuwe Jongeren Ontmoetingsplaats is deze plek er nu voor jongeren in Elderveld. Maar er is meer nodig om een wijk ook voor jongeren een fijne plek te maken. Daarom hebben we afgelopen tijd hard gewerkt aan het aanbod voor jongeren en de bijbehorende programmering van jongerenwerk. Want een ontmoetingsplek moet meer dan een hangplek zijn, het is ook een plek waar persoonlijke ontwikkeling een start krijgt.”

Elderveld jongeren
Mark Lauriks

Een fijne plek voor en door jongeren

De gemeente is samen met jongeren aan de slag gegaan voor de invulling van de ontmoetingsplek. Tijdens een pizza-avond konden de jongeren aangeven wat zij belangrijk vonden voor hun plek in de wijk. Daar kwam bijvoorbeeld uit: banken om op te kunnen zitten, bestand tegen het Nederlandse weer, kan tegen een stootje en een mooie plek achter de sportvelden. Om ervoor te zorgen dat omwonenden geen last hebben van geluidsoverlast werden ook geluidsschermen aan het wensenlijstje toegevoegd.

Meer te doen voor jongeren uit Arnhem-Zuid

Na mondelinge vragen van de fractie van Arnhem Centraal in de gemeenteraad van Arnhem over onrust en overlast door jongeren in Elderveld werd vorig jaar de toezegging gedaan dat gemeente Arnhem zich ging inspannen voor meer activiteiten voor jongeren uit de wijk Elderveld en de Schuytgraaf. De Jongeren Ontmoetingsplaats is een van de resultaten die na deze inspanningen volgde.

Jongerenwerk in Zuid

Er zijn daarnaast ook nog veel andere stappen gezet. Zo is het jongerenwerk in de Schuytgraaf, Elderveld, de Laar en Elden opnieuw ingericht, draait jongerencentrum De Motion in De Laar weer, is er meer aandacht voor meidenwerk en is de Mobiele Ontmoetingsplaats bij de skatebaan in Schuytgraaf met behulp van jongeren opgeknapt. Ook zetten alle partijen in de wijk zich in om in minimaal 3 schoolvakanties grote activiteiten voor jongeren te organiseren. Zoals een groot voetbaltoernooi in Elderveld in augustus 2023 en een groot e-sportevenement in Schuytgraaf aankomende meivakantie. Tot slot is overlast door jongeren sneller in beeld dankzij jongerenwerkorganisaties AM-support, YFC, Powerplug en Pactum Straathoekwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen