Arnhem wint het NK Tegelwippen 2023, Tegelwipfeest op 16 november

Foto: Gemeente Arnhem

Arnhem heeft het NK Tegelwippen gewonnen. De gemeente streed samen met de Arnhemmers de afgelopen drie edities van het NK Tegelwippen tegen tientallen andere gemeentes om zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen.

In 2021 en 2022 werd Arnhem de nummer 1 van Gelderland. Dit jaar is Arnhem, met een recordaantal van meer dan 460.000 gewipte tegels, de absolute winnaar. Er is een oppervlakte vergelijkbaar met het GelreDome aan nieuw groen bijgekomen. Hiermee is de stad veel leefbaarder en mooier geworden.

Meer dan 75.000 tegels gewipt

Zowel in de openbare ruimte als in particuliere tuinen is gewipt. Zo deden er honderden Arnhemmers die hun tuinen gingen vergroenen mee met de gratis Tegelophaalservice. Hier zijn dit jaar meer dan 75.000 tegels mee opgehaald. Ook waren er buurtinitiatieven waarbij honderden geveltuinen zijn aangelegd. Gemeente Arnhem verving daarnaast in de openbare ruimte maar liefst 25.000 m2 aan verharding door groen.

Verder vergroenen

Ook na het succes van het NK Tegelwippen 2023 zal Arnhem dus verder vergroend worden. Daarom doet Arnhem ook in 2024 weer mee met het NK. Ook zal de gratis Tegelophaalservice dan weer worden aangeboden. Tot die tijd kan doorgewipt worden in de winter. Dat is namelijk het ideale plantseizoen voor bomen. Arnhemmers kunnen op 16 december een gratis boom ophalen bij de locaties van Natuurcentrum Arnhem.
Cathelijne Bouwkamp, wethouder klimaatadaptatie: “Als gemeente vinden we groen ontzettend belangrijk. Het zorgt voor een prettige, koele en biodiverse plekken. Wat ik fantastisch vind, is dat dit niet alleen de wens is van de gemeente. Dit NK Tegelwippen laat zien dat Arnhemmers houden van hun groen en zelf ook flink bezig zijn om hun eigen omgeving te vergroenen. Om te blijven investeren in dit enthousiasme, krijgen in 2024 wijk- en bewonersoverleggen een bijdrage van €1000,- voor het organiseren van groene wijkacties.”
De €1000,- voor groene wijkacties kunnen worden gebruik om bijvoorbeeld een buurt(moes)tuin te realiseren, het organiseren van een geveltuinactie of voor het opfleuren van boomspiegels.

Uitnodiging Klimaatcafé Tegelwipfeest

Op 16 november wordt dit succes groots gevierd met betrokken wijkinitiatieven, inwoners en wethouder Bouwkamp van de gemeente Arnhem bij het drukbezochte Klimaatcafé Wipfeest in NiCO. Hier worden groene initiatieven in het zonnetje gezet en inspirerende wipprojecten gepresenteerd.

Praktische informatie

  • Het Tegelwipfeest is op donderdag 16 november van 20.00 – 21.00 uur.
  • Inloop vanaf 19.30 uur, borrel aansluitend aan programma.
  • Adres: NiCo (Nieuwe Coehoorn), Coehoornstraat 17, Arnhem centrum.
  • Toegang gratis.
  • Aanmelden via [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen