Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Foto: Pixabay

De prijzen voor energie (gas en elektriciteit) zijn hoger geworden. De regering heeft gemeenten gevraagd inwoners met een laag inkomen hierbij te helpen.

Arnhemmers met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een extra energietoeslag van €800. Daarvoor krijgen wij (Gemeente Arnhem) van Rijksoverheid geld. Hiermee kunnen we de extra kosten van Arnhemmers met een laag inkomen voor een deel vergoeden. Het gaat om een eenmalig bedrag van €800 per huishouden.

Je hebt een bijstandsuitkering

Je hoeft niets te doen. Je krijgt de energietoeslag automatisch. Uiterlijk half mei 2022 hebben de Arnhemmers met een bijstandsuitkering de betaling op hun rekening staan. Je ontvangt hierover ook nog een brief rond 10 mei 2022.

Je hebt geen bijstandsuitkering, maar wel een Gelrepas

Je ontvangt in de week van 9 mei 2022 een brief van ons (Gemeente Arnhem), waarin we jou vragen jouw bankrekeningnummer (IBAN) door te geven. Wij hebben al wel gegevens van jou, maar willen zeker weten dat we de energietoeslag op het juiste bankrekeningnummer overmaken. Zodra we jouw bankrekeningnummer hebben ontvangen, betalen we de energietoeslag zo snel mogelijk aan jou uit. In verband met het verwerken van veel aanvragen moet je rekening houden met zo’n acht weken.

Rekeningnummer doorgeven

Houd er rekening mee dat het doorgeven van jouw bankrekeningnummer niet alleen voor de energietoeslag is. Dit nummer wordt ingevoerd in het betalingssysteem van Werk en Inkomen. Je krijgt bijvoorbeeld dan ook betalingen als bijzondere bijstand of individuele inkomenstoeslag op dit rekeningnummer.
Je kunt via deze button jouw rekeningnummer doorgeven.
Lukt het online doorgeven niet? Dan kun je jouw IBAN-nummer doorgeven via het opgaveformulier (pdf, 73kB). Print het formulier uit en stuur het ingevuld met de bewijsstukken naar:

Gemeente Arnhem
Ter attentie van afdeling W&I/energietoeslag
Antwoordnummer 3740
6800 XA Arnhem

Je hebt geen bijstandsuitkering en geen Gelrepas (of je hebt een Gelrepas, maar het is niet bekend of jij de energierekening betaalt)

Heb jij geen bijstandsuitkering of Gelrepas, maar wel een laag inkomen? En denk je recht te hebben op de energietoeslag? Bijvoorbeeld omdat je te weinig verdient met werken. Vraag dan de energietoeslag aan. Aanvragen kan vanaf donderdag 12 mei tot en met zaterdag 31 december 2022. Per huishouden of woonadres wordt de energietoeslag van €800 dan een keer uitbetaald.
Je kunt dit aanvraagformulier ook gebruiken als je een Gelrepas hebt en een brief hebt ontvangen dat niet duidelijk is of je de energierekening van het huishouden of jouw woonadres betaalt.
Lukt het online aanvragen niet? Dan kun je de extra energietoeslag ook aanvragen via het aanvraagformulier extra energietoeslag (pdf, 137kB). Print het formulier uit en stuur het ingevuld met de bewijsstukken naar:

Gemeente ArnhemEnergietoeslag
Ter attentie van afdeling W&I/energietoeslag
Antwoordnummer 3740
6800 XA Arnhem

Informatie voor studenten

Op basis van de huidige beleidsregels kunnen studenten jonger dan 27 jaar geen energietoeslag aanvragen. Maar studenten mogen wel een aanvraag indienen als ze door de hoge energierekening in de problemen komen. Wij gaan elke aanvraag individueel beoordelen en bekijken of er voor schrijdende gevallen maatwerk mogelijk is via het maatwerkbudget. Het beoordelen van aanvragen duurt hierdoor wel langer.

Extra energietoeslag afhankelijk van jouw inkomen en woonsituatie

Of je de energietoeslag krijgt, hangt af van jouw inkomen en woonsituatie. Hieronder zie je wat jouw maximale inkomen mag zijn. Ook moet je verschillende documenten meesturen met de aanvraag, zodat wij jouw aanvraag kunnen beoordelen. Bekijk onder het kopje: ‘Meesturen met de aanvraag’ om welke documenten het gaat.

Niet iedereen komt in aanmerking

Je krijgt geen energietoeslag als je:

  • geen energiekosten betaalt
  • in een inrichting verblijft
  • staat ingeschreven op een briefadres
  • jonger dan 21 jaar bent en thuis woont
  • student bent en jonger dan 27 jaar*

*Kijk voor meer informatie onder kopje ‘informatie voor studenten’.

Afhandeling van jouw aanvraag

Het toetsen van jouw aanvraag duurt rond de acht weken. Daarna ontvang je van ons bericht of jij de energietoeslag krijgt of dat de aanvraag is afgewezen.

Opzijzetten extra energietoeslag

Wij adviseren jou het bedrag dat jij ontvangt te gebruiken voor jouw hogere energiekosten. Zo voorkom je betalingsproblemen. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Vraag jouw energieleverancier of het mogelijk is om het gehele bedrag direct over te maken naar hun rekening. Bespreek dan ook direct jouw nieuwe maandbedrag.
  • Is dat niet mogelijk? Verhoog dan tijdelijk jouw maandbedrag. Jij betaalt die verhoging dan met het bedrag dat je van ons ontvangt.
  • Is dat ook niet mogelijk? Zet dan het bedrag op jouw spaarrekening. je kunt dan het bedrag bewaren om straks jouw eindafrekening te betalen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen