Herdenkingsavond Slag om Arnhem op 17 september

Foto: Bridge to Liberation

Op vrijdag 17 september 2021 herdenkt de stad de Slag om Arnhem met een voorprogramma in de Eusebiuskerk, een herdenking en kranslegging in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience.

Op die avond zijn bijdragen van onder andere DI-RECT, Dionne Stax, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral , Phion en Introdans. Je kunt ook dit jaar het thuis beleven via de livestream of televisie via bijdragen van Omroep Gelderland.

Belangrijke levensles voor generaties

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Dit jaar is het 77 jaar geleden dat de Slag om Arnhem moest brengen waar onze stad en Nederland zo naar verlangde: vrede en veiligheid. Het zijn de herinneringen en verhalen van onze ouders, grootouders, overgrootouders en veteranen die de Slag, de uitblijvende vrijheid en de evacuatie levend houden, met als belangrijke levensles voor generaties: sta op voor de vrijheid van de ander opdat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Draag het over en betrek onze kinderen en jongeren, want het is deze boodschap en het grote offer waarom wij herdenken, eren en de septembermaand doet voelen als viering van het leven.”

Herdenking in Eusebius en Berenkuil

In de Eusebiuskerk en de Berenkuil wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de slag om Arnhem. Ook herdenken de burgers samen de evacuatie van hun stad en de duizenden Arnhemse burgerslachtoffers die hiervoor huis en haard achter zich moesten laten. De avond begint met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius. Vervolgens is de herdenkingsceremonie met kranslegging in de Berenkuil. Momenteel wordt er van uitgegaan dat publiek aanwezig kan zijn bij de ceremonie. Dit is echter afhankelijk van de geldende maatregelen op dat moment. Het is daarom ook nog niet bekend of de jaarlijkse March over the Bridge door kan gaan.

Bridge to Liberation -screen experience

Oorlog maakt impact. In deze editie van Bridge to Liberation -screen experience- ontmoet je verschillende generaties die hun verhalen over de impact van oorlog en leven in vrijheid in het nu met ons delen. Special effects, optredens van bekende artiesten en dansers maken er vanuit diverse locaties in Arnhem weer een verrassende experience van.

Impact van oorlog op het scherm

Dionne Stax neemt de kijker mee in een avond vol ontmoetingen met mensen die de impact van oorlog met zich mee dragen en hun waarde van vrijheid delen. Dit jaar c DI-RECT, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral, Phion -Orkest van Gelderland en Overijssel- en Introdans. Samen geven zij kleur aan de emoties die gedeeld worden.
Bekijk de teaser van Bridge to Liberation -screen experience- 2021

Thuis kijken

De kranslegging en Bridge to Liberation -screen experience- worden op vrijdagavond 17 september uitgezonden door Omroep Gelderland, via livestream op bridgetoliberation.nl en op de facebookpagina’s van gemeente Arnhem en Bridge to Liberation. Daarnaast kunt u op diverse locaties in de stad samen naar de uitzending kijken, op deze locaties is ook een voor- en naprogramma.

Op locatie

Bridge to Liberation is daarnaast op verschillende plekken in klein gezelschap te beleven. Op deze locaties is een speciaal voorprogramma gemaakt door studenten van ArtEZ. Diverse inwoners en organisaties uit heel Arnhem ontvingen hiervoor al eerder een uitnodiging, er zijn echter nog een aantal kaarten beschikbaar.

Aanmelden kan tot zondag 12 september door een mail te sturen naar [email protected] met daarin uw contactgegevens. Vanwege corona is aanmelden noodzakelijk. U krijgt bericht of er een plaats beschikbaar is. Bij vragen kunt u contact opnemen via 026-3514790.

Coronavirus

Vanwege de coronamaatregelen bestaat de mogelijkheid dat er op het laatste moment toch nog aanpassingen in het programma nodig zijn. Uiteraard wordt de gehele herdenkingsavond rekening gehouden met de maatregelen die op dat moment gelden.

Airborne Region

Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten evenementen. Kijk hiervoor op de website van Airborne Region.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden