Gemeente Arnhem benadrukt het belang van de kinderwerker

Foto: Gemeente Arnhem

Eén kinderwerker als rolmodel en vertrouwd persoon voor een kind het verschil kan maken, concludeert het Nederlands Jeugdinstituut met het landelijke onderzoek naar de rol en het belang van kinderwerk anno 2021.

In het onderzoeksrapport zet het instituut de manieren hoe beleidsmaker én kinderwerkers aan de slag kunnen gaan met een wijkaanpak waarbij laagdrempeligheid het uitgangspunt vormt. Wethouder Martien Louwers nam gisterenmiddag het onderzoeksrapport aan van Saskia Nout, jeugdwerker bij Stichting Rijnstad. Stichting Rijnstad is actief in Arnhem en Lingewaard.

Jeugdwerk als levensverschil

Nout werkte mee aan het onderzoek en deelt in het rapport haar verhaal over het belang van samenwerkingsverbanden in de stad. Vandaag ging zij samen met Joke Wisseborn-Remigius, bestuurder van Rijnstad, het gesprek aan met Louwers. Nout: “Kinderen die niet of misschien nooit op vakantie gaan, niet thuis overhoord worden voor een proefwerk, ouders hebben die overbelast zijn, niet onbezorgd en vrij kunnen spelen… voor die kinderen maakt jeugdwerk een levensverschil. Jeugdwerkers zijn dé pedagogische schakel, want wij hebben het laagdrempelige contact met kinderen en ouders enerzijds en anderzijds de samenwerkingen met school, wijkteams en andere partijen.”

‘Je bent welkom’

Dat wordt beaamt en aangevuld door Louwers, die stelt dat het zorgen voor diversiteit van het aanbod voor kinderen bijdraagt aan het laag houden van de drempel. En, “inclusie is onmisbaar, zodat juist de kinderen die minder makkelijk deelnemen mee kunnen doen.” “Absoluut,” vindt Nout, “Voor elk kind staat de deur open. De boodschap van de bevlogen jeugdwerker is altijd ‘Je bent welkom’.”

Het onderzoeksrapport van Nederlandse Jeugdinstituut is te lezen op https://www.nji.nl/publicaties/kinderwerk-anno-2021

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen