Aangepaste veteranendag 2021 in Arnhem

Foto: Stichting Veteranendag Arnhem

Op zaterdag 26 juni was de Nederlandse Veteranendag. Door het coronavirus is het landelijke programma aangepast. Dat gebeurde ook in Arnhem.

Ook in Arnhem was het voor burgemeester Marcouch niet mogelijk om de Arnhemse veteranen te ontvangen. Om dit jaar toch stil te staan bij de heldhaftige inzet van veteranen waren er rondom het Stadhuis Witte Anjer Perkjes aangelegd. Deze bloeien ieder jaar in juni als eerbetoon aan onze helden.

Bewondering en dank

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Het zijn onze veteranen die hun leven in de waagschaal stelden voor vrede, veiligheid en vrijheid. Overal ter wereld, nu en in het verleden. We zijn hen hiervoor veel dank verschuldigd. Ik luister tijdens de Arnhemse Veteranendag altijd naar hun bijzondere verhalen. En steeds weer groeit bij ieder verhaal mijn bewondering en dank. Velen van hen gingen letterlijk over grenzen, soms maanden weg van hun familie, om andermans familie te redden, te helpen een land op te bouwen of vrede te bewaren daar waar deze onder druk stond.”

Heldenmoed

Over Veteranendag zegt de burgemeester: “Net als vorig jaar kunnen we onze geliefde veteranen niet in de ogen kijken en naar hun verhalen luisteren. Laat juist deze veteranendag hun echo van verhalen die wij moeten missen in het stadhuis, doorklinken als boodschap aan volgende generaties want hun heldenmoed voor vrede en vrijheid verdient alle bewondering, eer en dank. We hebben de plicht om de vrijheid en veiligheid die zo bevochten is voor elkaar te verdedigen en beschermen, opdat we zichtbaar kunnen zijn wie we zijn, geloven wat we willen geloven, en om in menswaardigheid samen te leven.”

Witte Anjer Perkjes

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Om de veteranen de eer te geven die hen toekomt, zijn er rondom het Stadhuis Witte Anjers geplant als symbool voor respect en waardering.” Ieder jaar rondom de Nederlandse Veteranendag kleuren de perkjes wit. De Witte Anjer Perkjes zijn een initiatief van het Nationaal Comité Veteranendag. Net als Arnhem gaven ook vele andere gemeenten al gehoor aan deze oproep. Lees meer over de Witte Anjer Perkjes op de website van het Nationaal Comité Veteranendag. De Arnhemse veteranen ontvingen dit jaar een persoonlijke kaart van de burgemeester.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen