Arnhem bereikt overeenstemming over vertrek twee woonboten

Foto: Still Arnhem op Ramkoers BNN/VARA

De gemeente Arnhem heeft deze week overeenstemming bereikt met de eigenaren van nog eens twee woonboten over hun vertrek uit de Nieuwe Haven. Hiermee is voor inmiddels tien van de vijftien woonboten een oplossing gevonden.

De Arnhemse gemeenteraad heeft in juli 2020 besloten de Nieuwe Haven volledig tot bedrijfshaven te ontwikkelen, waardoor er geen ruimte meer is voor wonen in dit gebied. Sindsdien is de gemeente in gesprek met eigenaren van de woonboten over een alternatief.

Constructief overleg

Wethouder Jan van Dellen: ‘We hebben in de afgelopen maanden constructief en respectvol overlegd met eigenaren van beide woonboten. We zijn blij dat dit nu tot overeenstemming heeft geleid en dat hiermee een dossier van meer dan 10 jaar wordt opgelost. Dit is ook goed nieuws voor de ontwikkeling van de haven en voor de watersportverenigingen.’

Mooie toekomst

De bewoners Spaander en Schout reageren: ‘We hebben er afgelopen jaren alles aan gedaan om oplossingen mogelijk te maken waarbij we op het water konden blijven wonen met zijn allen, maar het werd ons duidelijk dat dit er echt niet in zat. Door voor uitkoop te kiezen geven we onze droom op, maar krijgen andere gezinnen meer kans op een plekje aan de Westervoortsedijk. We zijn tevreden met het uitkoop-bod dat de gemeente heeft gedaan en kijken uit naar nieuwe uitdagingen en een mooie toekomst.’ Aan de Westervoortsedijk zijn voor twee boten alternatieve ligplaatsen beschikbaar.

Voor twee derde oplossing

Van Dellen: ‘Inmiddels hebben we voor twee derde van de woonboten een oplossing gevonden. Met de resterende vier eigenaren van vijf woonboten zijn we nog in gesprek. Het streven is om ook met hen een voor ieder bevredigende oplossing te vinden. Hiervoor nemen we voldoende tijd.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen