Cobercokwartier ondergaat flinke gedaanteverwisseling

Foto: BPD

Het terrein van de voormalige melkfabriek, het Cobercokwartier, ondergaat de komende jaren een flinke gedaanteverwisseling. Er komen 310 woningen.

Hiervan zijn naast de al geplande 270 dure en middeldure woningen nog eens veertig betaalbare woningen. Verder ontstaat er 10.000 vierkante meter aan creatieve bedrijvigheid, horeca en een stadswinkel. Het hele project wordt groen, duurzaam en klimaat-adaptief. Dat staat in het Stedenbouwkundig plan waarmee het college op 18 mei heeft ingestemd.

Fabriek zorgt voor levendigheid

De voormalige melkfabriek, vlak bij de John Frostbrug, zal grondig worden opgeknapt en in ere worden hersteld. De fabriek vormt het hart van de nieuwe wijk, waarin verschillende functies samen komen: horeca, creatieve bedrijvigheid en een stadswinkel.
Ook in het oude pand van Van Ginkel komen nieuwe functies waaronder een hotel. Hiermee wordt het gebied niet alleen aantrekkelijk voor toekomstige bewoners maar ook voor bezoekers. De witte vloot (cruiseschepen) meert straks aan in een heel nieuw levendig stuk Arnhem.

Ruimte voor groenCobercokwartier

Het Cobercokwartier wordt hiermee een typisch voorbeeld van een hoogstedelijk gebied, met blokken van tien tot twaalf woonlagen. Wonen en andere functies zijn intensief met elkaar verbonden. De openbare ruimte wordt geheel autovrij. Hier komt ruimte voor bomen en voor andere planten, net als op de daken en tegen enkele gevels van de gebouwen. Het groen is belangrijk voor de verkoeling in de zomer en draagt bij aan de biodiversiteit.

Nieuw deel van het Arnhemse centrum

Wethouder Cathelijne Bouwkamp (Ruimtelijke Ordening): “Arnhem krijgt een bijzonder hoogstedelijk gebied aan de Rijn. Dankzij de horeca, stadswinkel en creatieve bedrijven zal dit gebied aanvoelen als een nieuw deel van het Arnhemse centrum. Ook is het goed dat we op deze plek betaalbare woningen kunnen bouwen.”
Onder de toekomstige bewoners en bezoekers zal minder behoefte zijn aan parkeerplaatsen dan in wijken buiten het centrum. Voor woningen wordt uitgegaan van de parkeernorm die geldt in het centrum: een parkeerplaats per woning. In de centraal gelegen mobiliteitshub kunnen bewoners en bezoekers hun auto kwijt en is er plaats voor deelauto’s en fietsenstallingen. Hinder in de omliggende wijken zal beperkt zijn omdat het gebied tot en met de Van Oldenbarneveldtstraat betaald parkeren wordt en de bewoners van het Cobercokwartier worden uitgesloten van een parkeervergunning.

Bestemmingsplan in voorbereiding

Op basis van het Stedenbouwkundig plan wordt op korte termijn een bestemmingsplan voorgelegd aan het college, zodat nog voor de zomer de inzagetermijn kan starten. Vervolgens worden de verschillende bouwblokken uitgewerkt tot bouwplannen waarvoor een omgevingsvergunning zal moeten worden aangevraagd. Ook de openbare ruimte wordt in de komende periode verder uitgewerkt tot een definitief Inrichtingsplan. De ontwikkelaar van het Cobercokwartier, BPD, zal naar verwachting eind 2022 starten met de bouw.
Zie hier ook de video van BPD.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen