Campagne doorbreekt taboe op schulden en helpt inwoners

Foto: Pixabay

Op 28 januari startte de Arnhemse campagne Geldzorgen, samen komen we eruit. De campagne is gericht op jongeren tussen 18 en 27 jaar en ondernemers die in geldproblemen zijn gekomen of dreigen te komen.

Met de campagne hoopt de gemeente het taboe van schaamte te doorbreken bij Arnhemmers met geldzorgen en hen te verwijzen naar de juiste en snelste manier van dienstverlening.

25.000 huishoudens met geldzorgen

Volgens de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK heeft tijdens corona ongeveer een op de drie huishoudens geldzorgen of financiële problemen. Vertaald naar Arnhem zijn dat zo’n 25.000 huishoudens. De campagne moet ervoor zorgen dat meer inwoners de weg naar de juiste hulp weten te vinden. Zes betrokkenen vertellen hun persoonlijke verhaal.Dat gebeurt op social media (bijvoorbeeld Twitter), met posters buiten op straat en in lokale media. De gemeente wil ondernemers bereiken via de ondernemersverenigingen en via social media. Wethouder Schulddienstverlening Martien Louwers: “In deze campagne zien we mensen die vanuit hun werk of hun eigen ervaring te maken hebben gehad met schulden.”schulden

Zoveel mogelijk Arnhemmers bereiken

Louwers: “Een schuld kan snel ontstaan. Het kan iedereen overkomen. De drempel om hulp te zoeken is hoog. En vaak weten mensen niet hoe ze uit die situatie kunnen komen. Wij willen meer inwoners helpen om van hun schulden af te komen en met een schone lei verder te kunnen.”
“Armoede is meer dan geen geld hebben. Het betekent vaak niet meer mee kunnen doen,” zegt Wethouder Armoedebeleid Ronald Paping. “Niet meedoen met sporten, met evenementen, met de buurt. Armoede zorgt voor veel problemen, van stress tot sociale uitsluiting. Met deze campagne willen we zoveel mogelijk inwoners bereiken en helpen.”

Armoede tegengaan

Arnhemmers kunnen nu al gebruik maken van vele regelingen om armoede tegen te gaan en schulden te voorkomen. Denk aan de Gelrepas voor inwoners met een laag inkomen. De Gelrepas is er speciaal voor mensen die weinig inkomen hebben en daardoor vaak te weinig geld voor activiteiten zoals een dagje uit, het volgen van cursussen, bezoek aan theater of concert of lid worden van een sportvereniging. Ook heeft de gemeente de Vroeg Erop Af aanpak, waarbij inwoners met beginnende betalingsachterstanden meteen hulp wordt geboden zodat meer ellende hen bespaard kan blijven.

Ondernemers

Arnhemse ondernemers met geldzorgen kunnen aankloppen bij Geldzaken en Ondernemers. Dit loket biedt Arnhemse ondernemers met geldzorgen financieel advies en hulp bij schulden. De hulp die de gemeente biedt is gratis. De gemeente hoopt dat ondernemers door deze vorm van hulp minder snel stoppen met hun bedrijf als het financieel even niet zo goed gaat.

schuldenBuddy’s

Jongeren kunnen terecht bij Opr€cht. Dat initiatief zet zich in om schulden bij jongeren te voorkomen en op te lossen. De buddy’s van Opr€cht, vaak zelf ervaringsdeskundig, spreken op straat jongeren aan, maar gaan ook online op zoek naar jongeren met financiële problemen. En helpen hen de weg naar de instanties die hen kunnen helpen bij hun financiële problemen.

Zet de eerste stap

De eerste stap naar hulp is via gemeente Arnhem. Op de webpagina arnhem.nl/geldzorgen kunnen Arnhemmers met geldzorgen snel de juiste weg naar hulp vinden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden