Amateurkunst, culturele makers en zzp’ers krijgen extra steun

Foto: Gemeente Arnhem

De burgemeester en wethouders maakten op 3 december bekend een breed pakket aan steunmaatregelen bekend voor de culturele sector. Minister van Engelshoven maakte in mei van dit jaar €300 miljoen vrij voor de culturele sector en daarna nog twee keer €60 miljoen.

De gemeente Arnhem heeft daarvan in totaal ruim €1,4 miljoen ontvangen.

Veerkracht en flexibiliteit

Een paar voorbeelden zijn €1.000 voor 52 amateurkunstorganisaties, extra budget voor kunstenaars via cultuurplatform Schakel025, ondersteuning van diverse beeldende kunst initiatieven en een tegemoetkoming voor Rozet.   Door de beschikbare financiële middelen op deze manier te verdelen, ondersteunt het college de sector in de volle breedte, zowel professionele instellingen en makers, als de amateurkunst. Enerzijds is er geld nodig voor noodhulp om de sector nu overeind te houden en zichtbaar te blijven. Anderzijds zet het college vanaf 2021 vol in op het stimuleren van innovatie.

Cultuur kan mensen troosten

Wethouder van cultuur Hans de Vroome: “We staan als Arnhem voor onze culturele sector, van amateurkunst tot aan professionele makers, van onze grote podia tot aan cultuureducatie op alle basisscholen en in de bibliotheek. Cultuur verbindt mensen, zet mensen aan het denken en kan mensen troosten. Cultuur is onmisbaar. Ik heb bewondering voor de flexibiliteit en veerkracht van veel Arnhemse culturele instellingen. Dat geeft me vertrouwen voor de toekomst. De financiële bijdragen zijn om nu te overleven en zichtbaar te blijven. Begin 2021 komen we met aanvullende maatregelen die ook gericht zijn op vernieuwing en om te zorgen dat de sector in de toekomst gezond blijft.”

Kunst in brede zin

De corona gelden zijn verdeeld over de gehele breedte van de sector. Alle amateurkunstorganisaties die in 2020 subsidie van de gemeente kregen, krijgen €1000 als tegemoetkoming voor extra kosten of het wegvallen van inkomsten. Ook gaat er geld naar een nieuw opgericht amateurkunstplatform. De gemeente juicht de vernieuwing en de samenwerking toe.

In de professionele hoek krijgt cultuurplatform Schakel025 een bijdrage om gericht initiatieven van makers en kunstenaars te ondersteunen via de Stroomversneller en om scholing op het gebied van beroepsbeoefening aan te bieden. En Sonsbeek en State of Fashion, dat kosten heeft moeten maken voor het verplaatsen van het evenement naar volgend jaar wordt hiervoor in belangrijke mate gecompenseerd. De BIS-instellingen en grote podia kregen al eerder financiële ondersteuning.

Het college gaat ervan uit op deze manier een verantwoorde en evenwichtige verdeling van de corona steun te hebben gemaakt, waardoor de rijke culturele infrastructuur van Arnhem zo goed mogelijk overeind en zichtbaar blijft.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden