Reactie burgemeester Marcouch op Troonrede en Miljoenennota

Foto: Gemeente Arnhem

In zijn reactie op de vandaag door koning Willem-Alexander uitgesproken miljoenennota legt burgemeester Marcouch het accent bij jongeren.  “Door de coronacrisis staat de veelbelovende toekomst van jongeren in kwetsbare wijken onder druk.”

“Elke Euro in deze Miljoenennota die we kunnen besteden aan omscholing, schuldenaanpak, het tegengaan van werkloosheid en 150 miljoen euro structurele inzet om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan, helpt hun toekomst. Aandacht vanuit Den Haag voor onze kwetsbare wijken steunt ons bij de aanpak in Arnhem. Zo kan voorkomen worden dat er een verloren generatie ontstaat. Maar dan moet die aanpak wel langer reiken dan alleen dit kabinet – dat moet minstens vijf kabinetten zijn.”

Coronacrisis

“Het is precies zoals de Koning in de Troonrede zegt: de coronacrisis heeft effect op het gevoel van veiligheid en vertrouwen, maar biedt ook extra onzekerheid op het gebied van onderwijs, wonen en werk. In die zin raakt corona ons allemaal, maar sommigen misschien wel extra veel. Als ik in het bijzonder kijk naar jongeren in kwetsbare wijken zie ik dat een veelbelovende toekomst voor hen onder druk staat. Dat heb ik de Koning vorige week ook kunnen laten zien bij zijn bezoek aan Arnhem, toen het ging over drugscriminaliteit onder jongeren.”

Arnhem Oost Aanpak

Kwetsbare wijken kunnen alleen weer naar een ‘normaal’ gemiddeld Nederlands peil komen als we daarin werken als één overheid, zoals de regering nu ook wil, aldus de burgemeester. “Met goede publieke voorzieningen, maar vooral: krachten bundelen en doorbraken forceren.  Dat doen we in Arnhem nu bijvoorbeeld met de Arnhem-Oost-Aanpak in de meest kwetsbare gebieden van onze stad. Daarin werken ook het Rijk en de Provincie met ons samen.

Aanpak voor vijf kabinetten

Binnen die aanpak zijn orthodoxe oplossingen nodig op het gebied van onderwijs, werk, wonen, zorg en veiligheid. “Daarom is het van groot belang dat op die gebieden deze Miljoenennota extra geld biedt: voor de gemeenten, om mensen dichtbij te helpen, meer aandacht voor mensen in een kwetsbare positie in kwetsbare wijken door omscholing, schuldenaanpak en het voorkomen van werkloosheid en tenslotte, meer structureel geld, voor de bestrijding van georganiseerde criminaliteit. Dat is een goed begin om de toekomst van onze jongeren te beschermen, maar er is natuurlijk nog een lange weg te gaan: ik verwacht dezelfde inzet van de komende vijf kabinetten. ”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden