Herdenking Slag om Arnhem 2020 anders

Foto: Wikipedia.nl

Op 18 september is het voor iedereen mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur een bloem of krans te leggen bij het monument in de Berenkuil. De hele herdenkingsavond met de bijeenkomst in de Eusebius, de ceremonie in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- wordt ook uitgezonden door Omroep Gelderland en via een livestream op bridgetoliberation.nl.

In verband met de herdenking van de Slag om Arnhem op vrijdag 18 september kunnen (brom)fietsers geen gebruik maken van de Berenkuil van 18.00 tot ongeveer 20.30 uur.

Herdenking in Eusebius en Berenkuil niet voor groot publiekherdenking

Op vrijdag 18 september herdenken we de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden plaatsvond. Naast thuis, via livestream of op tv, kijken we op verschillende plekken in de stad, zoals het Stadhuis, Huis der Provincie en Musis samen naar Bridge to Liberation – screen -experience. Ook is er op deze locaties een kort voor- en naprogramma met onder andere Francis Broekhuijsen, Nazmyie Oral en een evacué.
De herdenking in de Eusebius en de Berenkuil is voor genodigden. Speciaal genodigden en sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius zijn Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Hans Goedkoop, bekend als presentator van o.a. televisieprogramma Andere Tijden en kind van ouders die de oorlog meemaakten. Bij de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk en de ceremonie in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs vanuit Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Duitsland aanwezig.

Niet schouder aan schouder in de Berenkuil

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Omdat we nog steeds uiterst waakzaam moeten zijn voor het coronavirus missen we dit jaar voor het eerst onze geliefde veteranen en kunnen wij niet met z’n allen schouder aan schouder staan in de Berenkuil en aan de voet van de brug. Maar natuurlijk herdenken we, want vrijheid is ons leven. Ik ben blij dat het ons toch gelukt is om in de stad kleinschalige samenkomsten te organiseren zodat wij met in acht neming van de coronarichtlijnen elkaar kunnen ontmoeten om samen stil te staan bij vrijheid en het verhaal waarmee wij zijn vergroeid en dat ons zo tekent.”

Meer informatie

Vanwege de controlemaatregelen bestaat de mogelijkheid dat wij op het laatste moment toch nog aanpassingen in het programma moeten aanbrengen. De gemeente vraagt jouw begrip hiervoor. Bij vragen kun  je contact opnemen via [email protected] of telefonisch via 026-3514790. Je kunt ook kijken of jouw vraag tussen de veelgestelde vragen staat.

In de omgeving

De gemeenten Ede en Renkum hebben besloten om wegen naar bekende Airborne-herdenkingsplekken zaterdag of zondag af te sluiten voor alle verkeer. dit is om te voorkomen dat er toch publiek komt naar de herdenkingen op de Ginkelse Heide in Ede of de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek. Voor meer informatie hierover, zie het bericht hier.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden