Zeventig waterstofauto’s in Arnhem dankzij succesvol project H2-Drive

Foto: H2-Drive

Sinds december 2019 rijden er in en rondom Arnhem maar liefst zeventig waterstofauto’s. Dit is mede te danken aan H2-Drive, een initiatief van gemeente Arnhem en provincie Gelderland.

Via H2-Drive konden mensen H2-Stimuleringspakketten aanvragen, waarmee het leasen of kopen van een waterstofauto laagdrempeliger werd gemaakt. Op 24 juli stopte H2-Drive volgens planning, met dus 70 extra waterstofauto’s als resultaat.

Duurzaamheid reden om voor waterstof te kiezen

Twee van de zeventig H2-Stimuleringspakketten gingen naar Van Dorp Zevenaar. Adjunct-directeur Martin Maatkamp vertelt waarom het bedrijf voor waterstof koos: “Van Dorp heeft het hoogste niveau op de CO2-prestatieladder: niveau vijf. Hierbij past ook het verduurzamen van ons wagenpark.” Ook voor andere bestuurders was duurzaamheid een reden om voor waterstof te kiezen, naast de lage bijtelling (acht procent), het snelle tanken (drie tot vijf minuten) en de grote actieradius (500 tot 665 kilometer).

Vijftig procent korting op waterstof tanken

Gemeente Arnhem en provincie Gelderland zijn initiatiefnemers van H2-Drive. Beide organisaties stimuleren al langer en op allerlei manieren een duurzame leefomgeving en duurzame energie. Met meer waterstofauto’s, die geen CO2 en fijnstof uitstoten, hopen ze de luchtkwaliteit in de regio verder te verbeteren. Om zo veel mogelijk mensen te stimuleren voor een waterstofauto te kiezen, stelden de gemeente en provincie hiervoor subsidie beschikbaar. Ze nodigden marktpartijen uit een voorstel te doen hoe ze zo veel mogelijk waterstofauto’s in Arnhem en omgeving wilden laten rijden.  Een groep van vijf samenwerkende organisaties had hiervoor het beste plan uitgewerkt in een subsidieaanvraag en die subsidie is verleend. Dit consortium bestaat uit Gloedcommunicatie, H4 Lease, Herwers, Stichting Kiemt en KplusV. Samen bedachten zij H2-Drive: een project dat waterstofrijders een H2-Stimuleringspakket biedt met onder andere vijftig procent korting op waterstof tanken.

Op naar duurzame energie

Op 24 juli stopte het project H2-Drive, volgens planning, en daarmee ook de mogelijkheid om een H2-Stimuleringspakket aan te vragen. Het oorspronkelijke doel van H2-Drive was negentig nieuwe waterstofauto’s in en rondom Arnhem. Dit aantal is helaas niet behaald. Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto’s drastisch en dus ook van waterstofauto’s. Toch zijn gemeente Arnhem en provincie Gelderland tevreden met het resultaat van zeventig nieuwe waterstofauto’s voor de regio Arnhem. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland, blikt tevreden terug, maar plaatst ook een belangrijke kanttekening: “Door dit project hebben we weer een stapje vooruit gezet naar de overschakeling op duurzame energie. Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hier moet nog wel veel voor gebeuren.”

Kip-eiverhaal

Bij de start van H2-Drive sprak wethouder Duurzaamheid Cathelijne Bouwkamp van gemeente Arnhem haar enthousiasme voor het project uit: “Bij waterstofmobiliteit is er sprake van een kip-eiverhaal. Er zijn weinig waterstofauto’s in Nederland omdat er weinig tankstations zijn, en er zijn weinig tankstations omdat er weinig auto’s zijn. In de regio Arnhem is er zeer veel waterstofkennis aanwezig. Daarom is dit project in deze regio heel logisch. Vooral ook omdat er op Industriepark Kleefse Waard een openbaar waterstoftankstation is.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden