Koninklijke Onderscheiding voor Arnhemse mantelzorger

Foto: Gemeente Arnhem

Arnhemmer Maarten van Sante (1948) kreeg op 18 juni een Koninklijke Onderscheiding. Burgemeester Ahmed Marcouch mocht Van Sante mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding is uitgereikt in het Stadhuis van Arnhem.

Drijvende kracht achter Harmonia

Van Sante ontving de onderscheiding omdat hij geruime tijd werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving bijzondere waarde hebben. Zijn hele leven staat in het teken van anderen helpen. Ruim twintig jaar is hij mantelzorger. Van Sante is daarnaast de drijvende kracht achter De Nederlandse Vereniging Spiritualisten Harmonia. In 1997 trad hij toe tot het bestuur van de Arnhemse afdeling en twee jaar later werd Van Sante benoemd tot voorzitter. Diezelfde rol kreeg hij in 2010 bij het hoofdbestuur. In die functie heeft hij ook bijgedragen aan een groot archiveringsproject van Stichting Het Johan Burgman Fonds. Daarmee heeft uniek materiaal veilig gesteld dat anders verloren zou zijn gegaan.

Zonder mantelzorg zou Arnhem een andere stad zijn

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Mantelzorgers maken Arnhem tot de speciale stad waarin wij alledaags samenleven. Zij en de Arnhemmers voor wie zij zorgen, leren elkaar heel goed kennen. Ook wisselen ze met elkaar veel stadse genegenheid en alledaagse levenswijsheid uit. Dankzij de mantelzorgers kunnen wij ons dagelijks leven delen als kringen en als generaties, thuis en buiten. Want dit is van oudsher van alle rangen en standen, van al onze leeftijden en is de dagelijks praktijk in al onze gemeenschappen. Zonder mantelzorg zou Arnhem een andere stad zijn. De heer Van Sante is zo’n Arnhemmer. Hij was redder in nood voor veel mensen en ook voor de vereniging die hem zo lief is. Namens onze koning en namens de Arnhemmers heel veel dank.”
In verband met het coronavirus is de Koninklijke Onderscheiding opgespeld door de partner van de gedecoreerde, in plaats van door de burgemeester, als eerste uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding in een klein gezelschap sinds de uitbraak van Corona.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen