Ook in Arnhem protest tegen racisme en politiegeweld

Foto: nieuws.nl

Het aantal demonstraties in Nederland naar aanleiding van het politiegeweld in de Verenigde Staten breidt zich snel uit. Demonstreren is een grondrecht, maar burgemeesters beraden zich wel op voorwaarden waaronder de betogingen door kunnen gaan nu er ook strenge coronamaatregelen gelden.

In Arnhem komt er een protest against anti-black violence om 17.00 uur op de Markt.

Openlijke discriminatie, maar ook subtiele vormen

De betogingen hebben allemaal hetzelfde vreedzame doel als eerdere bijeenkomsten van BlackLivesMatter in onder meer Amsterdam, Groningen en Maastricht. Ze worden wel door verschillende groepen georganiseerd. Zo hebben in Enschede particulieren het initiatief genomen voor een demonstratie, omdat ze willen laten zien dat “Nederland meer is dan de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Misschien is er per saldo in een provincie als Overijssel nog wel meer discriminatie dan in de Randstad. Het gaat niet alleen om openlijke discriminatie, maar ook om heel subtiele vormen.”
In Leeuwarden en Eindhoven roeren tegenstanders van Zwarte Piet zich. In Tilburg en Nijmegen hebben bestaande actiegroepen tegen racisme het voortouw genomen. Voor de demonstratie vrijdag in het Goffertpark in Nijmegen heeft burgemeester Hubert Bruls toestemming gegeven, onder voorwaarde dat er niet meer dan 750 deelnemers komen opdagen. Die kunnen met 1,5 meter afstand van elkaar op de Goffertwei staan volgens de gemeente. De organisatie is verantwoordelijk voor het naleven van alle coronaregels en een ordelijk verloop van de bijeenkomst.

Protest in Arnhemprotest

Solidarity protest against anti-black violence heeft aangegeven om 17.00 uur een anti-racisme protest te willen houden op de Markt in Arnhem. Burgemeester Ahmed Marcouch: “Het houden van een manifestatie is een grondrecht. Het protest draagt uit dat het leven er toe doet. Ook corona gaat over leven en dood. Ik ga uit van een vreedzame en liefdevolle demonstratie, maar dat kan alleen als het hand in hand gaat met de zorg voor elkaars gezondheid. We hebben goede afspraken gemaakt met de organisatie en voorwaarden gesteld om de publieke gezondheid en openbare orde te waarborgen.  Ik verwacht dan ook van de demonstranten dat zij de veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Volg de instructies op van de openbare ordediensten en neem je verantwoordelijkheid, dus blijf thuis als je klachten hebt, draag een mondkapje, houd voldoende afstand en blijf weg bij drukte.”

Afspraken

Met de organisatie is afgesproken de manifestatie op de Markt te laten plaatsvinden om 17.00 uur. Deze duurt tot 19.00 uur. De demonstranten moeten anderhalve meter afstand houden. Om dat te vergemakkelijken worden op de markt kruisen/stippen aangebracht. Iedereen wordt opgeroepen een mondkapje te dragen. Uiteraard zijn boa’s, politie en mensen van de organisatie op de been om het samen in goede banen te leiden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden