Arnhem bereidt zich voor op gastvrije en veilige ontvangst bewoners en bezoekers

Foto: Story Map Journal

De gemeente Arnhem bereidt zich voor op 1 juni met een uitgebreid pakket aan maatregelen. Daardoor kunnen bewoners en bezoekers  veilig naar de horeca, winkels, musea en culturele instellingen.

Als iedereen de aanwijzingen naleeft is het goed mogelijk om 1,5 m afstand houden en wordt het coronavirus verder ingedamd.

Veilige maatregelen

Met onder andere hulp van Cityhosts, extra ruimte voor terrassen en aanduidingen op het wegdek bereidt de gemeente Arnhem zich voor op het moment waarop onder andere horeca, musea en culturele instellingen de deuren weer mogen openen. Deze maatregelen dragen er aan bij dat bezoekers van de stad in Arnhem veilig een terrasje kunnen pakken of kunnen komen winkelen. Als ondernemers, bewoners en bezoekers van de stad de aanwijzingen samen naleven wordt het niet te druk, kan iedereen goed 1,5 m afstand houden en wordt het virus verder ingedamd.
De maatregelen zijn tot stand gekomen in overleg met een vertegenwoordiging van Arnhemse winkeliers (CCA) en horecaondernemers (KHN) ondersteund door Platform Binnenstad Arnhem.

Terrassen

Horecaondernemers met een terras krijgen onder voorwaarden extra opstelruimte voor het terras tot 1 oktober 2020. Een van die voorwaarden is uiteraard dat er voldoende ruimte blijft voor hulpdiensten. Ook moet de ondernemer dit met zijn of haar buren afstemmen. Waar meerdere horecagelegenheden bij elkaar liggen, vraagt de gemeente de ondernemers een gezamenlijk plan te maken. Zo kunnen bezoekers veilig genieten van een bezoek aan het terras. Horecaondernemers die al een aanvraag hebben ingediend krijgen deze week een reactie.

Alsnog vergunning aanvragen

Ondernemers die nog geen vergunning hebben aangevraagd, kunnen dit alsnog doen. Voor het centrum maar ook voor de overige delen van Arnhem. Met horecaondernemers met andere plannen dan uitbreiding van hun bestaande terras wordt onderzocht wat kan en wat niet kan. Op deze manier wil de gemeente de horeca zo goed mogelijk ondersteunen om deze ingrijpende crisis door te komen.
Gebruik het mailadres [email protected].

Cityhosts en aanduidingen op het wegdek

Bij de entrees van de binnenstad en/of op drukke plekken, staan vanaf 30 mei in het weekend en tijdens drukke feestdagen Cityhosts. Deze mensen heten bezoekers welkom, ontvangen gastvrij en informeren over de situatie in de stad. Deze Cityhosts werken in opdracht van de gemeente en Platform Binnenstad Arnhem. Zij spelen een belangrijke rol bij het spreiden van het publiek in de binnenstad. Als het bijvoorbeeld te druk wordt in de hoofdwinkelstraat, verwijzen zij de bezoekers naar andere aantrekkelijke delen van de (binnen)stad om te vertoeven, bijvoorbeeld het Modekwartier. Op het wegdek in de winkelstraten worden aanduidingen aangebracht die het publiek vragen zoveel mogelijk rechts te lopen en afstand te bewaren. De gemeente houdt daarnaast voortdurend in de gaten hoe druk het in de stad is. Die kan zo nodig extra maatregelen nemen.

Vaker groen licht voor fietsers en voetgangers

Om te voorkomen dat fietsers en voetgangers die naar de stad komen te dicht op elkaar staan als zij voor een rood verkeerslicht staan, krijgen zij op een aantal belangrijke kruisingen vaker groen licht. De installaties op diverse kruisingen zijn daarvoor aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld op de centrumring vanaf het Airborneplein tot en met de Apeldoornseweg en voor de fietsoversteek Oude Stationsstraat – Jansstraat. Omdat de middelbare scholen ook weer open gaan op 2 juni, is ook op een aantal belangrijke schoolroutes de wachttijd voor fietsers verkort.
De drukke bushaltes op het Velperplein en op Arnhem Centraal zijn zo aangepast dat instappende reizigers geen uitstappende reizigers tegenkomen. Daarvoor worden extra uitstaphaltes gemaakt.

E-bikes beschikbaar

Inwoners en bezoekers van Arnhem kunnen binnenkort op drie locaties een elektrische deelfiets huren, namelijk bij station Arnhem-Zuid, bij Gelredome en bij Arnhem Centraal (Sonsbeekzijde). Daardoor hoeft minder gebruik te worden gemaakt van het openbaar vervoer. Elke locatie krijgt acht fietsen die via een app gehuurd kunnen worden. Het gaat hier om een EU-project, genaamd E-hubs.

Loket Anderhalve-meter

Voor ondernemers of organisaties die vragen hebben of hulp nodig hebben bij de voorbereiding op de nieuwe fase die 1 juni in gaat, heeft de gemeente deze week een speciaal loket geopend. Hierin zit een multidisciplinair team klaar: Loket Anderhalve-meter. Het gaat vooral om vragen rond wet- en regelgeving. Ook bespreekt en beoordeelt dit team tijdelijke initiatieven die leven bij ondernemers rond de 1,5 meter samenleving. Door al deze vragen te bundelen op één plek worden ondernemers en organisaties snel geholpen. Ook krijgt de gemeente snel zicht op wat er aan vragen en dilemma’s speelt. Het mailadres [email protected] fungeert als digitale ingang.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden