Burgemeesters bespreken Duits-Nederlandse samenwerking in Duisburg

Foto: Gemeente Arnhem

Gisteren, op 29 november, kwamen de (loco) burgemeesters van de zes grootste steden in de Euregio Rijn-Waal – Düsseldorf, Duisburg en Moers en Arnhem, Nijmegen en Ede – bijeen om de verdere samenwerking te bespreken. De nadruk lag op duurzaamheid.

De bijeenkomst vond plaats in Duisburg. Als nieuw lid van de Euregio sloot op uitnodiging van burgemeester Sören Link ook de loco-burgemeester van Apeldoorn aan.

Binnenscheepvaart

In 2017 spraken de burgemeesters af om intensiever samen te werken. Sindsdien zijn er al verschillende samenwerkingsprojecten geweest, waaronder slimme logistiek, vrijwillige initiatieven voor immigranten en snelle fietsverbindingen.

De zeven steden spraken af zich in te zetten voor een duurzame stedelijke ontwikkeling. Met daarbij specifiek aandacht voor schone en duurzame mobiliteit, in het bijzonder de binnenscheepvaart. Speciale aandacht werd ook besteed aan de energietransitie aan beide zijden van de grens, biodiversiteit in het stedelijk gebied en een gezonde, groene leefomgeving.

Foodvalley

Andere gespreksonderwerpen waren innovatie in de landbouw en voedselproductie, biodiversiteit, een gezonde leefomgeving en emmissie reductie. Ook toonden de Duitse burgemeesters interesse voor de projecten in de Regio Foodvalley.

De bijeenkomst vond plaats in het Centrum voor brandstofceltechnologie van de universiteit van Duisburg. Samen met Nederlandse partners wordt hier onderzoek gedaan naar alternatieve aandrijfsystemen op het gebied van schonere logistiek.

Burgemeester Marcouch: “We kunnen samen met Duitse en Nederlandse partners vooruitgang boeken in de bestrijding van luchtverontreiniging en CO2 uitstoot. Dit geldt zowel voor vervoer over land als ook voor de binnenvaart over de rivieren Rijn en Waal.”

Aan het einde van de bijeenkomst in Duisburg nodigde burgemeester Marcouch de zes burgemeesters uit om naar Arnhem te komen voor de volgende bijeenkomst in najaar 2020.

Op de foto vlnr: Stadtdirektor Duisburg Martin Murrack, Directeur Euregio Rhein-Waal Sjaak Kamps, Loco-burgemeester & wethouder Ede Hester Veltman-Kamp, Burgemeester Arnhem Ahmed Marcouch, Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls, Burgemeester Meurs Christoph Fleischhauer, Wethouder Düsseldorf Christian Zaum, Loco-burgemeester & wethouder Apeldoorn Nathan Stukker, Directeur Joachim Jungsbluth vom Zentrum für BrennstoffzellenTechnik ZBT in Duisburg.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden