Arnhem uitgekozen voor pilot maatschappelijke diensttijd

Foto: pixabay

Arnhem is één van de elf gemeenten die van het kabinet ervaring op mogen doen met het fenomeen maatschappelijke diensttijd (MDT). Hiermee kunnen jongeren hun  talenten ontdekken en ontwikkelen.

Arnhem hoopt in twee jaar tijd zo’n 140 jongeren op deze manier een mooie steun in de rug te geven.

Wat MDT inhoudt

Door zich voor een bepaalde periode vrijwillig in te zetten voor de samenleving ontdekken jongeren hun eigen talenten en competenties. Tijdens de maatschappelijke diensttijd leren ze iets nieuws en doen ze daarbij iets voor een ander. Bijvoorbeeld door te helpen bij de reddingsbrigade en zo te zorgen voor een veilige zee en veilig strand. De diensttijd is vrijwillig en start vanaf februari 2020. Tot die tijd oefenen organisaties en jongeren met de maatschappelijke diensttijd.

Ervaring

Tijdens de maatschappelijke diensttijd, gericht op alle jongeren van 16 tot 27 jaar, doen de jongeren nieuwe ervaringen op bij een organisatie, zoals een restaurant of bij jeugdzorg. Ze leren iets nieuws, zoals koken, met machines werken of een evenement organiseren. Zo ontdekken ze welke studie of wat voor werk ze willen gaan doen. Ook leren ze nieuwe mensen kennen, bijvoorbeeld door te sporten met jongeren met een ander geloof. Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen de jongeren iets voor een ander.

Beloning

De maatschappelijke diensttijd kan toeleiding bieden naar arbeid en opleiding. Toch is de overheid ook aan het onderzoeken op welke manieren jongeren nog meer beloond gaan worden. Voorbeelden van beloningen zijn:

  • een vrijwilligersvergoeding;
  • een diploma, zoals een EHBO-certificaat;
  • een training, zoals een taalcursus;
  • kortingen, voor bijvoorbeeld een concertkaart.

Oefen mee in proeftuinen

Vanaf februari 2020 start de maatschappelijke diensttijd. Tot die tijd oefenen organisaties in proeftuinen met de maatschappelijke diensttijd. Een proeftuin is een plek waar organisaties samen met jongeren oefenen met maatschappelijke activiteiten en projecten. Zoals sporten met andere jongeren die extra aandacht nodig hebben. Of maaltijden maken voor ouderen in de buurt.

Wil je meer weten over proeftuinen bij jou in de buurt? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Of lees hoe jongeren en jongerenwerkers denken over maatschappelijke diensttijd.

Feedback

De overheid krijgt feedback van de organisaties en jongeren in de proeftuinen wat wel en niet goed werkt. En wat de wensen zijn voor de maatschappelijke diensttijd. Zo kan de overheid een goed ontwerp maken voor de maatschappelijke diensttijd vanaf mei 2019.

Verantwoordelijk

Drie ministeries werken samen en dragen de verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke diensttijd. Voor meer informatie kijk naar Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en/of Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen