Schoolverzuim niet gedaald of gestegen ten opzichte van vorig jaar

Arnhem – In het schooljaar 2011-2012 heeft de afdeling Leerlingzaken van de gemeente Arnhem bij 1100 leerlingen actie ondernomen in verband met (ongeoorloofd) verzuim.

Arnhem – In het schooljaar 2011-2012 heeft de afdeling Leerlingzaken van de gemeente Arnhem bij 1100 leerlingen actie ondernomen in verband met (ongeoorloofd) verzuim.

Dat is ongeveer 5% van de groep leer- en kwalificatieplichtigen in Arnhem. Dat aantal is vergelijkbaar met vorig schooljaar. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de afdeling Leerlingzaken dat de gemeente Arnhem heeft opgesteld.

Meer meldingen beginnend verzuim
Het grootste deel van de meldingen is afkomstig van het vmbo, in totaal 397. Dit aantal is ten opzichte van vorig schooljaar met 54 gestegen. Dit komt vooral omdat vmbo-scholen hun verzuimbeleid hebben aangescherpt en vaker beginnend verzuim melden. Het gaat hierbij om leerlingen die regelmatig te laat komen en/of lesuren spijbelen.

Preventie en toezicht op scholen
Het werk van de afdeling Leerlingzaken is gericht op preventie en op handhaving. Om verzuim te voorkomen organiseert Leerlingzaken onder andere spreekuren op scholen, en nemen leerplichtambtenaren deel aan zogeheten Zorg Advies Teams.
De verantwoordelijkheid voor een systematische aanpak van verzuim ligt bij de scholen.
Sinds 2011 heeft de Onderwijsinspectie de taak van de gemeente overgenomen om toezicht te houden op het verzuimbeleid van de scholen. De Onderwijsinspectie werkt hierbij nauw samen met de afdeling Leerlingzaken.

Thuiszitters
Het aantal thuiszitters (126) is exact gelijk aan het aantal van vorig jaar. Thuiszitters zijn leerlingen die langer dan een maand geen onderwijs volgen. Bij de meeste thuiszitters gaat het om een meervoudige problematiek. Bij 85 jongeren is in het afgelopen schooljaar het thuiszitten succesvol beëindigd. Bij 26 jongeren is de begeleiding in het nieuwe schooljaar voortgezet. De overige leerlingen zijn verhuisd naar een andere gemeente of werden leerplichtvrij.

Verzuimoorzaken
Ongeoorloofd schoolverzuim wordt veroorzaakt door problemen op school, problemen thuis, of persoonsgebonden problemen. Soms is de situatie zo gecompliceerd dat het niet op korte termijn opgelost kan worden. Het grootste gedeelte van de verzuimmeldingen werd echter door de afdeling Leerlingzaken met succes behandeld. In 10 procent van de gevallen liep de behandeling van het verzuim nog door in het huidige schooljaar. Om dit resultaat te bereiken werkt de afdeling tevens intensief samen met andere organisaties: jeugdhulpverlening, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk, justitie en politie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen