Jaarlijks twintig huizen voor daklozen

Arnhem – In Arnhem komen vanaf 2012 jaarlijks twintig woningen beschikbaar voor daklozen die in staat zijn in een eigen huis te wonen. Dat staat in een convenant dat de gemeente en de woningbouwcorporaties Volkshuisvesting, Portaal, Vivare, Omnia Wonen en Mooiland/Vitalis vandaag gesloten hebben.

Arnhem – In Arnhem komen vanaf 2012 jaarlijks twintig woningen beschikbaar voor daklozen die in staat zijn in een eigen huis te wonen. Dat staat in een convenant dat de gemeente en de woningbouwcorporaties Volkshuisvesting, Portaal, Vivare, Omnia Wonen en Mooiland/Vitalis vandaag gesloten hebben.

De corporaties stellen daarnaast eenmalig nog eens vijftien woningen extra beschikbaar. Voorwaarde is dat de gemeente zorgt dat de ex-daklozen goede begeleiding krijgen en dus niet voor overlast zorgen.

“Wij zijn er ook voor mensen met een wat lastigere woonvraag, dat staat voor ons buiten kijf”, zegt Portaal-directeur Marco de Wilde. “Daarom leveren de Arnhemse corporaties een extra inspanning om te zorgen dat ook deze groep een dak boven het hoofd krijgt.”

De woningen zijn bedoeld voor alleenstaanden van dertig jaar en ouder of voor gezinnen. De huurders krijgen eerst een contract voor twee jaar. Als alles goed verloopt wordt de overeenkomst voor onbepaalde tijd verlengd. Het kan ook dat de woning eerst wordt verhuurd aan een hulpverlenende instantie en de klant pas na verloop van tijd – en bij goed gedrag – de woning zelf op naam gesteld krijgt.

Wethouder Henk Kok is blij met de medewerking van de corporaties. Hij is bezig de maatschappelijke opvang ingrijpend te veranderen. De nadruk komt meer te liggen op preventie en nazorg, de capaciteit van de opvang wordt kleiner. Kok: “We moeten fors bezuinigen, in Arnhem vier miljoen per jaar. We willen koste wat kost voorkomen dat mensen buiten hun wil op straat komen te staan. En dat kan ook. Maar dan moeten we wel zorgen voor voldoende plekken waar mensen na een periode van opvang terecht kunnen. En ook voor nazorg en begeleiding, zodat ze geen overlast veroorzaken en niet terugvallen. Want dan kloppen ze binnen de kortste keren weer aan bij de opvang.”

Het afgelopen jaar is in beeld gebracht hoeveel dak- en thuislozen er in Arnhem zijn. In september zaten er 123 in de opvang. Ook is een inschatting gemaakt van hun toekomstige woonbehoefte. Die varieert. Kok: “In sommige gevallen gaat het om een huis, en voldoet een telefoonnummer waarop ze in geval van nood 24 uur per dag iemand kunnen bellen. Andere daklozen kunnen alleen in een eigen woning wonen als er dagelijks iemand langs komt die ze intensief begeleidt. Weer andere mensen zijn zo ziek of verslaafd dat ze nooit meer zelfstandig zullen kunnen wonen.”

Voor die laatste groep is in het convenant een soort verzorgingshuis voorzien met 24-uursbegeleiding op basis van AWBZ-financiering. De corporaties hebben ook medewerking toegezegd om behalve de huidige vijf ‘anders wonen’-plekken bij de Rijnhal nog vijf extra van deze woningen te creëren. De mogelijkheden voor een woonhotel worden onderzocht. Dit is een hotel waar mensen zonder woonruimte tijdelijk onderdak kunnen vinden, zodat ze niet zijn aangewezen op slecht aanbod van huisjesmelkers.

In het convenant zijn afspraken gemaakt over de procedure om te bepalen voor welke woonvorm een dakloze in aanmerking komt: dat doen de zorginstellingen gezamenlijk aan de zogeheten doorstroomtafel. Ook kijken de experts welke vorm van nazorg nodig is. Naast ambulante woonbegeleiding, is individuele coaching en schulddienstverlening beschikbaar. Marco de Wilde: “Wij bieden deze groep opnieuw een dak boven het hoofd. Maar daarmee ben je er niet. Door goede begeleiding bied je mensen weer echt perspectief op een beter leven.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen