Lekker, komkommertijd

Foto: Pixabay

De zomer staat ook bekend als komkommertijd. Wegens de vakantie is er minder nieuws dan normaal.

Het is ook letterlijk komkommertijd, dus een mooie tijd om komkommers te gaan eten.

Komkommertijd, tijd voor komkommers

Komkommers zijn rijk aan vezels en voedingstoffen. Verder bevatten ze weinig calorieën. De smaak wordt voller als je de schil erom laat zitten (wel goed wassen) en het zaad er uit haalt.

Deze keer recepten voor een menu en altijd lekker Tsasiki maar dan helemaal zelf gemaakt, dus naar eigen smaak zonder kant en klaar bakjes, zakjes en flesjes prut.

Komkommermenu’s

Komkommersoep met zalmballetjes

Deze frisse soep is wel wat veel werk maar met de hartige visballetjes en munt zeer de moeite waard. Het recept is van Jeroen Meus die op de Een van de BRT zijn kookprogramma Dagelijkse Kost presenteert. Klik hier voor het volledige recept. Het is wel veel soep. Dus, de helft van de ingrediënten is ook voldoende.

Salade met komkommer, radijs en ras el hanout

Met het warme weer heb je vaak minder trek. Een salade is dan altijd lekker, eventueel aangevuld met aardappel, frites of (stok)brood en een stukje vlees. Deze salade wordt een beetje pittig dankzij de radijsjes en Mediterraan dankzij de Ras-el-Hanout. Dit kerrie-achtige kruidenmengsel is tegenwoordig overal te koop en betekent het beste uit de keuken. Hier staat het recept van Francesca die kookt.

Komkommersorbet met tomatencoulis

Wie dacht dat een nagerecht van komkommer niet mogelijk is, zal verrast opkijken. Je kunt het ook als soep vooraf eten. Dit recept is heel makkelijk te maken en nog lekker ook. Je moet wel op tijd beginnen. Het moet minstens vier uur in de diepvries.

Tzatziki

komkommertijd
tzatziki van Smulweb

Het is een beetje Griekse week en een klassieker is natuurlijk Tzatziki. Deze is, dankzij de yoghurt en komkommer, fris voor bij de barbecue. Door de knoflook en het zout is die smakelijk pittig. Wat een bakje tzatziki ook kost, het is altijd te duur en niet precies naar je eigen smaak. Daarom hier de ingrediënten waarmee je in een paar minuten je eigen tzatziki maakt:
Doe de Griekse yoghurt (ongeveer een halve liter) in een kom. Doe daar in ieder geval een teen knoflook bij, gesneden of geperst. Hoe meer tenen, hoe pittiger. Voeg nog een beetje cayennepeper voor zowel kleur als smaak en zout naar smaak. Snijd of rasp de komkommer (sommige raden het aan om te deppen met keukenrol). Roer het dan met wat dille door het yoghurtmengsel. Blijf proeven voor de beste smaak.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden