Regio Arnhem herdenkt en viert 80 jaar vrijheid

19 sep , 11:54 1940-1945
airborne at the bridge arnhem c jurjen drenth
September 2024 markeert een aangrijpend moment in de geschiedenis van Arnhem en Nederland: het is precies 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden hier plaatsvond.
Dit historische moment heeft diepe sporen achtergelaten in de regio, sporen die nog steeds zichtbaar zijn in het landschap en de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt.
Regio Arnhem
In de regio Arnhem wordt deze belangrijke mijlpaal herdacht met diverse activiteiten en evenementen die niet alleen de tragiek van de oorlog tot leven brengen, maar ook de waarde van onze vrijheid benadrukken. Dit zijn drie tips voor een indrukwekkend kijkje in een tijd die we nooit mogen vergeten:
  • Airborne Lights - Verlicht verleden in binnenstad Arnhem
Arnhem wordt in september omgetoverd tot een magische plek vol licht en historie. 'Airborne Lights' brengt de binnenstad tot leven met indrukwekkende lichtinstallaties op iconische gebouwen die verhalen vertellen over de Slag om Arnhem en de bevrijding. Wandel door de verlichte straten en ervaar de geschiedenis op een unieke, visuele manier. Dit evenement verbindt verleden en heden op een betoverende wijze en is een absolute must-see voor jong en oud.Van 29 augustus tot en met 22 september van zonsondergang tot 23.00 uur.
  • Oorlogspad – Interactieve wandelroute door Oosterbeek
Eén oorlog, zoveel verhalen. Stap in de voetsporen van onze bevrijders, verzetsmensen, vervolgden, vluchtelingen en de Duitse bezetter en ga mee op Oorlogspad. In zeven korte podwalks door heel Gelderland ontdek waargebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog die je brengen langs historische plekken. Onderweg luister je naar bijzondere en aangrijpende verhalen, bekijk je vondsten uit die tijd en voer je verschillende meeslepende opdrachten uit.Zo neemt de podwalk in Oosterbeek je mee terug naar september 1944. Je maakt kennis met onder andere majoor Lonsdale, de Engelse arts Randall Martin en SS-kolonel Harzer en ontdekt hun waargebeurde verhaal ‘daar waar het gebeurde’. Bezoek opoorlogspad.nl voor alle podwalks (beschikbaar vanaf 16 september).
  • Airborne Museum at Hartenstein - Een levende geschiedenis
De tentoonstelling ‘Het St. Elisabeths Gasthuis in Oorlogstijd’ in Airborne Museum at Hartenstein geeft je een persoonlijk inkijkje in de bewogen oorlogsdagen van het St. Elisabeths Gasthuis. Waar Nederlands medisch personeel en Duitse nonnen jarenlang in harmonie samenwerkten, bracht de bezetting van Nederland door nazi-Duitsland in mei 1940 een dramatische ommekeer. Een indrukwekkende en leerzame ervaring voor iedereen die de geschiedenis van dichtbij wil beleven. De tentoonstelling ‘Een levende geschiedenis’ is te zien van 6 april 2024 tot en met 2 maart 2025.
Start je bezoek bij Citystore Arnhem
In Citystore Arnhem in de Eusebiuskerk vind je uitgebreide informatie over alle activiteiten en evenementen rondom het thema '80 jaar vrijheid'. Deze is tijdens de herdenkingsmaand volledig aangekleed in het thema en biedt een extra assortiment artikelen rondom het thema 80 jaar vrijheid. Voor een uitgebreid overzicht van de activiteiten en evenementen rondom het thema 80 jaar vrijheid in 2024 en 2025 bezoek je visitarnhem.com/vrijheid.
De foto is van Jurjen Drenth. Airborne at the Bridge