Arnhem blijft ondanks uitdagingen investeren in de stad

20 sep , 11:10 Gemeente
begrotingpxabaymoney 6395095 1280
Pixabay
Het college van Burgemeester en Wethouders van Arnhem presenteert de ontwerpbegroting voor 2025.
Door de bezuinigingen vanuit het Rijk moet ook de gemeente Arnhem de broekriem aanhalen. Desondanks blijft het college inzetten op duurzaamheid, groene wijken en sociale zekerheid.
Grote uitdagingen
Arnhem wil een stad zijn waar iedereen, ongeacht afkomst, gelijke kansen krijgt en prettig kan wonen. Daarom richt de ontwerpbegroting zich op betaalbare woningen, een betere leefomgeving en een samenleving waarin mensen met elkaar verbonden zijn.
Wethouder Financiën Paul Smeulders: "We staan voor grote uitdagingen in een wereld die snel verandert. Door verschillende ontwikkelingen voelen veel mensen zich onzeker. Als college kunnen we niet het onmogelijke doen, maar we blijven ons volledig inzetten voor een duurzame, groene, kansrijke en verbonden toekomst. Deze ontwerpbegroting is een belangrijke stap in het realiseren van onze ambities om een stad te zijn waar iedereen, ongeacht achtergrond, seksuele voorkeur of opleiding, gelijke kansen heeft om te slagen." De tekst gaat verder onder de foto.
Wethouder Financiën Paul Smeulders
Gemeente Arnhem
Wethouder Financiën Paul Smeulders
Een duurzaam Arnhem 
Arnhem wil vooroplopen in de energietransitie en de overstap maken naar duurzame energiebronnen. In 2025 worden meer woningen aardgasvrij gemaakt en helpt de gemeente inwoners bij het verduurzamen van hun huizen met de Arnhemse Isolatie Aanpak. Arnhem heeft als doel om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn en wil daarmee een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Daarnaast worden er tot 2040, 14.000 nieuwe, betaalbare woningen gebouwd, waarvan een groot deel in Spoorzone Arnhem-Oost. Samen met ondernemers blijft de stad werken aan een goed vestigingsklimaat, want dat levert meer Arnhemse banen op. 
Een groen Arnhem 
Arnhem wil beter voorbereid zijn op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven en zware regen.
  • De stad blijft investeren in groene ruimtes binnen en rond de stad om een gezonde leefomgeving te garanderen voor alle Arnhemmers. Ook komt er een netwerk van koele plekken in de stad, waar (kwetsbare) inwoners tijdens hitte gebruik van kunnen maken.
  • Dierenwelzijn krijgt ook extra aandacht, met verbeteringen in de leefomgeving van dieren in en om de stad.
  • Omdat Arnhem groeit, investeert de stad in duurzame manieren om rond te komen. Zo wil de gemeente zorgen voor minder verkeersproblemen en minder auto's op straat. Op die manier kunnen Arnhemmers ook in de toekomst veilig en snel van de ene plek naar de andere komen. 
Een kansrijk Arnhem 
Alle Arnhemmers moeten op hun eigen manier kunnen meedoen in de samenleving. Daarvoor is financiële rust, stabiliteit, een daginvulling en perspectief op een goede toekomst nodig.
  • Arnhem werkt vastberaden samen met het Rijk en andere partners binnen Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid aan een langjarige aanpak om de sociale en fysieke achterstanden in de vijf wijken van Arnhem-Oost te herstellen.
  • Het project Immerloo Schuldenvrij is een goed voorbeeld van hoe de stad mensen met schulden helpt. De gemeente neemt de schulden van een groep huishoudens volledig over, zodat zij hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Waar nodig helpt de gemeente mensen aan werk, bijvoorbeeld met de regeling Bijverdienbeloning. Ook ondersteunt de gemeente inwoners met bemiddeling naar betaald werk en het ontwikkelen van arbeidsvaardigheden.
  • Belangrijk onderdeel van de begroting is dat de gemeente de komende jaren fors gaat investeren in nieuwbouw, vervanging en renovatie van schoolgebouwen. Dit gebeurt op basis van het Integraal Huisvestingsplan, waarmee wordt gebouwd aan schoolgebouwen en schoolpleinen waarmee leraren en ander onderwijspersoneel de ruimte en mogelijkheden hebben om te werken aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Daarnaast vormen deze schoolgebouwen belangrijke plekken in de wijk, niet alleen voor onderwijs, maar ook voor kinderopvang, consultatiebureaus, bibliotheken of culturele- en sportactiviteiten. 
Een verbonden Arnhem 
De komende jaren richt de stad zich op het versterken van de verbinding tussen bewoners, met extra aandacht voor kwetsbare groepen en nieuwkomers. In een wereld van dreiging en onrust wil Arnhem haar verantwoordelijkheid nemen door mensen die gevlucht zijn ruimhartig op te vangen. Daarom heeft de stad afspraken gemaakt met de Rijksoverheid voor de langdurige opvang van 1.700 asielzoekers. Het is daarbij van belang dat deze vluchtelingen zo snel mogelijk kunnen deelnemen en bijdragen aan de Arnhemse samenleving. 
Sluitende begroting 
Met de bezuinigingsvoorstellen die zijn opgenomen in de Perspectiefnota 2025-2028 kan de gemeente, net als in de afgelopen jaren, zorgen voor een sluitende begroting. Vanwege onzekerheden in het kabinetsbeleid en de oplopende kosten op veel terreinen, is het nodig om de bij de perspectiefnota ingezette bezuinigingen door te zetten. 
Presentatie van de ontwerpbegroting 
De Ontwerpbegroting 2025 werd op 18 september, aan het begin van de politieke avond, gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het besluitvormende debat over de begroting vindt plaats op 13 november. Bekijk de begroting en de bijbehorende infographic.