Jaarlijks legt het bestuur van Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen gedurende de middag diverse bloemstukken, ook dit jaar. Wederom bij dezelfde monumenten op dezelfde tijden die jij van de stichting gewend bent.
Tijdens een korte ceremonie houdt de stichting een korte toespraak om de betekenis van het monument te duiden. Tevens zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Eenieder is van harte welkom om bij deze herdenkingsmomenten aanwezig te zijn en eventueel zelf bloemen te leggen.
Wie herdenken we
Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Tweede Wereldoorlog
Gemeente Arnhem
Jodenherdenkingmonument
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er naar schatting tussen de 50 en 70 miljoen mensen om het leven gekomen. Zowel in Europa als in Zuidoost-Azië kwamen velen om door oorlogsgeweld, uitputting of honger. Onder hen zes miljoen Joden, waarvan 104.000
uit Nederland en circa 1.500 alleen al uit
Arnhem. Zij werden vermoord of kwamen om in vernietigingskampen tijdens de Holocaust. Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi's. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat werd vermoord tijdens de oorlog, lopen uiteen van 220.000 tot 1,5 miljoen. Er werden 215 Roma en Sinti uit Nederland vermoord. Velen in Nederland kwamen om, omdat zij zich hadden verzet tegen de bezetter.
Dagprogramma Dodenherdenking 4 mei
Jaarlijks leggen het bestuur gedurende de middag diverse bloemstukken. Zo ook dit jaar. Wederom bij dezelfde monumenten op dezelfde tijden die jij van de stichting gewend bent. Tijdens een korte ceremonie houden we een korte toespraak om de betekenis van het monument te duiden. Tevens zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Eenieder is van harte welkom om bij deze herdenkingsmomenten aanwezig te zijn en eventueel zelf bloemen te leggen.
- 13.00 uur: Verzetsmonument Rijnkade.
- 13.30 uur: Bronzen plaquette Bakkerstraat.
- 14.15 uur: Gedenksteen vergissingsmonument Broekstraat.
- 15.00 uur: Herdenkingsmonument Waterbergseweg.
- 15.45 uur: Monument 'De vrouw in oorlogstijd', Utrechtsestraat.
Avondprogramma Dodenherdenking 4 mei
- 18.45 uur: Samenkomst deelnemers Dodenherdenking Arnhem Centrum in de hal van het Stadhuis.
- 19.25 uur: Aanvang stille omgang van het Stadhuis naar het Monument (Mens tegen macht) op het Audrey Hepburnplein.
- 19.45 uur: Welkomstwoord.
- 19.55 uur: Klokgelui.
Koraalmuziek door het Arnhems Fanfare Orkest.
Signaal door het Arnhems Trompetterkorps. - 20.00 uur: Stilte, gevolgd door het Wilhelmus en 4-mei lezing door burgemeester Marcouch.
Aansluitend gedichten en kransleggingen met medewerking scouts van de Arnhem Band. - 20.40 uur: Einde.
- Aansluitend herdenkingsconcert Eusebius Kerk door Philharmonie Gelre.
- Naast de herdenking in het Centrum van Arnhem is er ook een herdenking om 20.00 uur in de Klapstraat in Elden.
De Stichting
- De Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen stelt zich, onafhankelijk van enige politieke en/of levensbeschouwelijke stroming, ten doel festiviteiten en herdenkingen ten behoeve van de Arnhemse bevolking te organiseren in het kader van de algemeen geldende nationale feest- en gedenkdagen. Daaronder vallen Koningsdag en de Dodenherdenking op 4 mei. Het bestuur van de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen bestaat geheel uit vrijwillig