Doe mee met de Verhalenwedstrijd ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’

27 sep 2021, 7:59 1940-1945
nl vlag brrt pixabay

De vier gemeenten van de Airborne Region (Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum) organiseren samen de Airborne Region-verhalenwedstrijd met als thema: ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’

De burgemeesters van de Airborne Region, Ahmed Marcouch, René Verhulst, Patricia Hoytink-Roubos en Agnes Schaap, vormen samen met Ronnie Weijers, directeur van het Airborne Museum en schrijver Rob Buiskool de jury van de wedstrijd.

Om je te inspireren, hebben drie burgemeesters een begin geschreven van een verhaal dat voor hen het thema ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’ betekent.

Burgemeester Agnes Schaap, Renkum

Evi rekt zich uit. Pfff, dat was weer een lange dag. De hele dag achter het scherm vergaderen, wat word je daar moe van. Maar even naar buiten, het is nu nog licht. Evi trekt haar sportschoenen aan en loopt naar het park. Aan het begin van het park staat een nieuwe informatiezuil. Nieuwsgierig stopt ze en leest 'De Perimeter’. ‘De perimeter was een hoefijzervormige verdedigingslinie rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem'.

Haar gedachten dwalen af en ze zit weer in de keuken met haar opa, waar hij haar vertelde over die verschrikkelijke week in september. De week tussen hoop en vrees. Opa vertelde ook over de onderlinge verbondenheid in de buurt, toen ze met z'n allen in de kelder zaten, omdat dat veiliger was. En over de Britse en Poolse militairen, die ze als vrienden binnenhaalden.

Burgemeester René Verhulst, Ede

“Kom snel, moet je kijken”, roept Marks vader vanaf boven. Mark rent de trap op en ziet zijn vader uit het raam hangen en het gegrom van vliegtuigen wat Mark in de kamer al hoorde, klinkt nog luider. Mark wurmt zich naast zijn vader die opgewonden blijft roepen. “Eindelijk onze bevrijders”. Mark kijkt naar de tranen bij zijn vader, de eerste keer dat hij hem ziet huilen.

Het gegrom wordt nog luider, tientallen Dakota’s boven de Ginkelse Heide en dan maken zich kleine figuurtjes los uit de vliegtuigen. Parachutisten, honderden en honderden, geweervuur klinkt.

“Kom jongen, we gaan er naartoe, we gaan helpen”. Mark en zijn vader rennen het huis uit, naar de heide………

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos, Overbetuwe

De dropping van de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in Driel op 21 september 1944 was een geweldige morele opsteker voor de ingesloten Britse militairen in en om Oosterbeek. Vier dagen lang vormden de Polen in Driel een bruggenhoofd waardoor vele geallieerden over de Neder-Rijn geëvacueerd konden worden.

De inzet van de Poolse militairen tijdens Operatie Market Garden en in het bijzonder in Driel heeft er mede voor gezorgd dat we nu al 77 jaar in vrijheid leven. Een vrijheid waar de afgelopen decennia ook Nederlandse militairen voor hebben gestreden. Mannen en vrouwen die zich hebben ingezet in recente conflicten en oorlogen.

Teken, schrijf, film, fotografeer of...

Kies het begin dat jou het meest aanspreekt en gebruik dat om je eigen verhaal over vrijheid te maken. Dat kan traditioneel geschreven zijn, maar ook in de vorm van een tekening, een vlog, mixed media of enige andere vorm. De deadline voor inzendingen is 5-5-22.

De jury kijkt uit naar een grote diversiteit aan inzendingen, daarom zijn er geen voorwaarden of criteria aan de wedstrijd verbonden. Welke leeftijd je ook hebt, gebruik je fantasie, maak iets moois en stuur je werk (of een foto daarvan) voor 5 mei 2022 naar [email protected] !

De jury selecteert voor 1 juni 2022 de mooiste inzendingen. Met de winnende verhalen wordt een publicatie gemaakt, die bij de start van de Airborne Maand 2022 gepresenteerd wordt. In aanwezigheid van de winnaars uiteraard!

N.B. Met het inzenden van je verhaal geef je toestemming om dit te gebruiken voor de publicatie en eventuele promotionele doeleinden (uiteraard met vermelding van je naam). Je ontvangt altijd een bevestiging van ontvangst en begin juni 2022 laten ze je weten of jouw verhaal tot de winnende behoort.