4 mei afsluiten met ‘Vuur van de Vrijheid’ in Wageningen of op NPO1

Foto: Hotel De Wereld

Het Nationale Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) presenteert een inhoudelijk programma in het teken van de vrijheidsboodschap, Vrijheid: jij maakt het verschil!

Ankerpunt in het programma is: ‘Vuur van de Vrijheid’. Uitgezonden op NPO1 vanaf 23.00 uur.

23.00 uur – ‘Vuur van de Vrijheid’

Wageningen sluit 4 mei af met ‘Vuur van de Vrijheid’. In dit tv-programma, dat live wordt uitgezonden vanaf het 5 Mei Plein, voor Hotel de Wereld, wordt met optredens en bijdragen die het verhaal over (on)vrijheid vertellen, een brug geslagen tussen herdenken op 4 mei en koesteren op 5 mei. Met optredens van Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Adbelkader Benali, Naaz en The Kik. Aan het einde van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur aangestoken door twee WOII-veteranen, samen met de burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen: de start van Bevrijdingsdag 2024. Vervolgens brengen 14 verschilmakers van nu, waaronder Shariff Nasr en Myron Hamming, het vuur naar de 14 bevrijdingsfestivals. ‘Vuur van de Vrijheid’ is een productie van de NOS, Theater na de Dam, XSAGA en Wageningen45.
N.B. Er is beperkt ruimte voor publiek, zowel in het decor als langs de randen van het 5 Mei Plein in Wageningen.

00.00 uur – Nationale Bevrijdingsvuurestafette

Het Nationaal Bevrijdingsvuur wordt die nacht verspreid door heel Nederland. Maar liefst 2.500 lopers van 107 loopgroepen halen het Bevrijdingsvuur op in Wageningen, op het 5 Mei Plein. Zij lopen de hele nacht in een estafette terug naar hun eigen gemeente, van Heerlen tot aan Veendam. Zo bereikt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen elke provincie: het symbool van de vrijheid die we allemaal koesteren op 5 mei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen