‘Wisseling van de Wacht: St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd’

Foto: Gelders Archief

In de tentoonstelling ‘Wisseling van de Wacht’ krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de bewogen oorlogsdagen van het St. Elisabeths Gasthuis.

Tijdens de Slag om Arnhem werd er hard gevochten rondom het St. Elisabeths Gasthuis. Ondanks de chaos gingen de medische behandelingen door en werd er gezorgd voor alle gewonden, ongeacht hun nationaliteit.
‘Wisseling van de Wacht: Het St. Elisabeths Gasthuis in oorlogstijd’ is te zien tot en met 2 maart 2025 in het Airborne Museum Hartenstein aan de Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek.

Duitse zusters in de kapel van het St. Elisabeths Gasthuis, circa-1928. Collectie Franciscanessen van Munster

De Slag om Arnhem

Jarenlang werkten Nederlands medisch personeel en Duitse zusters van een nonnenorde in het St. Elisabeths Gasthuis in Arnhem goed met elkaar samen tot Nederland in mei 1940 werd bezet door nazi – Duitsland. Hun harmonieuze samenwerking werd verstoord door de oorlog en een groeiend wantrouwen.
Tijdens de Slag om Arnhem werden de onderlinge verhoudingen nog meer op de proef gesteld. Het ziekenhuis bevond zich midden in de militaire operatie en werd op 17 september 1944 door Britse troepen omgevormd tot noodhospitaal. Tijdens de gevechten wisselde het St. Elisabeths Gasthuis meerdere keren van hand, maar wie het er ook voor het zeggen had, de operaties gingen door en er werd gezorgd voor gewonden van alle nationaliteiten. De Nederlandse verpleegkundigen en artsen, Duitse zusters en Britse militairen kregen het zwaar. Lokale Rode Kruisvrijwilligers kwamen het personeel daarom ondersteunen. Naast het assisteren in de zorg, voerden sommigen van hen ook verzetstaken uit. Alle spanning en machtswisselingen zorgden voor een situatie vol chaos, verwarring en wantrouwen. Wie had de leiding? Hoe gingen mensen met elkaar om? Wat gebeurde er in het geheim? En wie was er te vertrouwen?

Airborne Museum Hartenstein

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem. Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.

Airborne Museum at the Bridge

Airborne Museum at the Bridge is de museale dependance van het Airborne Museum at Hartenstein in Arnhem. Met fenomenaal uitzicht op de wereldberoemde John Frostbrug vertelt Airborne Museum at the Bridge de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Airborne Museum at the Bridge is gratis te bezoeken aan de Rijnkade 150 in Arnhem.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen