‘Vergeten’ verhalen kampervaringen bij Focus

Foto: 'Als ik mijn ogen sluit'.Focus Filmtheater

‘Als ik mijn ogen sluit’ is een film over vrouwen en meisjes die de Japanse kampen overleefden en hoe zij daar later in hun leven mee omgingen.

De kampervaringen lieten trauma’s en grote littekens na, die vaak niet genazen of verdwenen. Regisseur Pieter van Huystee, wiens moeder én oma geïnterneerd waren in voormalig Nederlands-Indië, interviewt vrouwen die, soms voor de eerste keer, hun ervaringen delen. De docu is op 6, 7, 8 en 10 april te zien in Focus Filmtheater Arnhem.

Tekening uit ‘Als ik mijn ogen sluit’

Tekeningen

Wat hebben de vrouwen en kinderen in de Japanse kampen van Nederlands-Indië meegemaakt, welke wonden en trauma’s heeft dat bij hen nagelaten en hoe zijn zij daar in hun leven mee omgegaan? De verhalen van de overlevenden werden na de oorlog in Nederland niet gehoord of erkend en dat maakte het extra moeilijk. Ook het feit dat veel mensen weinig weten over deze periode roept gevoelens van woede op en kan opnieuw intense pijn veroorzaken.
Als de vrouwen die Pieter Huystee voor deze film aan het woord laat de ogen sluiten, komen de ‘vergeten’ verhalen bovendrijven. Van het leven in de kampen bestaan weinig foto’s en haast geen filmmateriaal. Wel zijn er door de vrouwen en kinderen in het kamp honderden tekeningen gemaakt. Die soms wondermooie tekeningen spelen een belangrijke rol in deze film.

kampervaringen
Tekening van ‘Als ik mijn ogen sluit’

Praktische informatie

‘Als ik mijn ogen sluit’ is nog te zien in Focus Filmtheater op:

  • zaterdag 6 april om 11.30 uur
  • zondag 7 april om 14.00 uur
  • maandag 8 april om 19.15 uur
  • woensdag 10 april om 15.45 uur

Focus Filmtheater, Audrey Hepburnplein 1, 6811 EH Arnhem, Telefoon: 088 1900666 (maandag-vrijdag van 9.00-17.00 uur) of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen