Vlak voor de Slag om Arnhem, 1-17 september 1944

Foto: Gelders Archief

Over de Slag om Arnhem is veel bekend, maar over de dagen die daaraan voorafgingen weten we relatief weinig. Uitvoerig onderzoek in dagboeken, documenten en brieven uit die tijd geven een nieuwe kijk op de situatie in de Gelderse hoofdstad.

Militair historicus Frank van Lunteren komt op 9 september naar de Historische Herberg om deze ontwikkeling op chronologische wijze aan de hand van onbekende bronnen te schetsen.

Adopteer een tijdvak

De SD arresteerde verzetsleider Gerhard Wunderink, vermoordde tevens andere Arnhemmers. Razzia’s ten behoeve van de aanleg van de IJssellinie en het sluiten van bedrijven als de AKU deed menige mannelijke inwoner onderduiken. Ook de Duitse troepenopbouw in de stad nam plotseling toe. Zoals gebruikelijk staan er ook andere presentaties op het programma, zoals het project Adopteer een tijdvak. Dit project van Rozet brengt de Arnhemse geschiedenis naar de Arnhemse basisscholen. Geschiedenis leer je niet alleen door in boeken te lezen, je moet het kunnen zien en beleven. In je eigen stad!

Meinerswijk

Zo brengt het tijdvak Grieken en Romeinen de leerlingen naar Meinerswijk en de vele Romeinse vondsten die daar gedaan zijn. Daarnaast is er aandacht voor het merkwaardige kunstwerk ‘Sphinx of Arnhem’, al jarenlang te bewonderen tussen de afrit van de John Frostbrug en het Cobercoterrein. Dit kunstwerk is een ode aan de wederopbouwperiode in Arnhem. Basis van het kunstwerk is het met Marshallhulp verkregen noodgemaal. Geert Visser vertelt over de geschiedenis van dit bijzondere object en de omgeving waar het na de oorlog heeft gestaan.

Praktische informatie

De Historische Herberg vindt plaats in de Molenplaats Sonsbeek aan Zijpendaalseweg. Het programma loopt van 18.00 tot 20.00 uur.
De toegang is gratis, eventuele consumpties zijn voor eigen rekening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen