De
rechtbank veroordeelt een 51-jarige man uit
Arnhem tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man is schuldig aan het plegen van zeven diefstallen en een oplichting.
De man moet schadevergoeding betalen aan drie van de slachtoffers.
De diefstallen
Een van de diefstallen vond plaats tussen 31 oktober 2022 en 4 november 2022 in een voorziening voor begeleid wonen in Arnhem, waar de man op dat moment verbleef. De man stal diverse kranen en sifons uit appartementen die op dat moment leeg stonden. Hij had toegang tot de leegstaande appartementen met een sleutel die voor schoonmaakwerkzaamheden aan hem was toevertrouwd. Bij drie van de zes andere diefstallen werden tussen februari en mei 2023 de betaalpassen van de slachtoffers gestolen, waarna de man hiermee in een aantal winkels betalingen deed.
De oplichting
De oplichting vond plaats op 2 februari 2023 in Apeldoorn. In de straat waar het slachtoffer woonde, werd op dat moment glasvezel aangelegd. De man belde aan bij het slachtoffer en vertelde het slachtoffer dat zij een speciaal kastje nodig had voor het gebruik van het glasvezelnetwerk van KPN omdat zij klant was bij Ziggo en niet bij KPN. De vrouw maakte hierop een geldbedrag over op de bankrekening van de man.
Kwetsbare slachtoffers
De man richtte zich bij het plegen van de strafbare feiten voornamelijk op slachtoffers in een kwetsbare positie. Daarbij maakte hij misbruik van het vertrouwen dat de slachtoffers in hem hadden. De meeste slachtoffers waren op leeftijd en een van de slachtoffers zat in een rolstoel. De man sloeg onder meer toe in een voorziening voor begeleid wonen waar hij zelf woonde en begeleid werd, een verzorgingshuis, een kerk en bij de voedselbank. De rechtbank vindt dat hij op grove wijze misbruik heeft gemaakt van mensen die hem in goed vertrouwen tegemoet traden. De rechtbank neemt dit verdachte zeer kwalijk.
Veroordeling
De man bekende vier van de acht strafbare feiten. De rechtbank stelt in de andere vier zaken, op basis van de aangiften van de slachtoffers, verklaringen van getuigen, camerabeelden en herkenning door politieambtenaren, vast dat de man zich ook schuldig heeft gemaakt aan de andere drie diefstallen en de oplichting die hem ten laste waren gelegd.
Celstraf
Gelet op de ernst van de strafbare feiten, eerdere veroordelingen van de man voor soortgelijke delicten, de bijzondere kwetsbaarheid van de slachtoffers en de grove wijze waarop verdachte misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen van de slachtoffers, vindt de rechtbank de straf zoals de officier van justitie eiste passend. Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een proeftijd van drie jaar met daarbij bijzondere voorwaarden zoals hulpverlening, dagbesteding, middelencontrole en een meldplicht bij de reclassering.
Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal €1.732,55 betalen aan drie van de benadeelden die om schadevergoeding hebben gevraagd. De rechtbank verklaart de benadeelden die smartengeld hebben gevorderd niet-ontvankelijk in dat deel van hun vordering, omdat op basis van de informatie die zij de rechtbank hebben gegeven onvoldoende kan worden vastgesteld of zij volgens de wet in aanmerking komen voor immateriële schadevergoeding. Deze benadeelden kunnen hun vordering nog aan de burgerlijke rechter voorleggen.