Arnhemmer veroordeeld voor poging zware mishandeling en mislukte diefstal met geweld

18 okt 2023, 18:14 112
rechtbank3 rechters handen
REchtbank

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Arnhem tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met bijzondere voorwaarden. De rechtbank legt aan de man een gevangenisstraf van 198 dagen op, waarvan 150 dagen voorwaardelijk.

De man is schuldig aan een poging zware mishandeling van een vrouw bij een bushokje. Ook probeerde hij met geweld een horloge te stelen op straat in Arnhem.

Voorgevallen

Op 5 april 2023 veroorzaakte de man, onder invloed van alcohol, overlast bij de bushalte op het Willemsplein in Arnhem. Een jonge vrouw sprak hem aan op zijn vervelende, opdringerige gedrag tegen twee andere jonge vrouwen. De man reageerde daarop door een volle fles wijn met kracht tegen haar hoofd te gooien. Daarbij schopte en sloeg de man haar meerdere keren tegen het lichaam.

Op 3 juni 2023 probeerde de man, opnieuw onder invloed van alcohol, een horloge van de pols van een willekeurige voorbijganger te trekken in het centrum van Arnhem.

Poging tot zware mishandeling

De rechtbank oordeelt dat de man schuldig is aan een poging tot zware mishandeling op het Willemsplein. De vrouw hield aan het geweld een bult op haar voorhoofd over, maar ze had door zijn handelen ernstig hoofd- of hersenletsel kunnen oplopen. Dat dit niet is gebeurd is een gelukkig toeval en zeker niet aan de man te danken.

Poging tot diefstal met geweld

Naar het oordeel van de rechtbank probeerde de man met geweld een horloge te stelen. De man riep naar een willekeurige voorbijganger, ging voor hem staan toen die weg wilde lopen en zei: "Wat heb jij een mooi horloge." Hij pakte het horloge vast en trok eraan. Toen het slachtoffer zijn arm terugtrok, uitte de man zich agressief. Uiteindelijk liep de Arnhemmer, zonder het horloge buit te maken, weg.

Behandeling voor zijn verslaving

De man zat 48 dagen in voorlopige hechtenis en wordt inmiddels behandeld in een kliniek voor zijn verslaving en psychische problemen. De rechtbank vindt niet dat de man opnieuw de gevangenis in moet, omdat het belangrijker is dat hij verder behandeld wordt. De rechtbank legt daarom een groot deel van de celstraf voorwaardelijk op. Met een proeftijd van drie jaar en met bijzondere voorwaarden.

Bijzondere voorwaarden

De man moet zich maximaal nog een jaar lang laten behandelen in de kliniek. Daarna gaat de behandeling buiten de kliniek verder en moet hij zich houden aan de voorwaarden van reclassering, tot aan het einde van de proeftijd. De bijzondere voorwaarden gaan meteen in. Als de man zich niet aan de voorwaarden houdt, zal hij alsnog het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf moeten uitzitten.