112

Gemeente mocht handhaven tegen permanente bewoning op Vakantiepark

Foto: Rechtbank

Het college van burgemeesters en wethouders (B en W) van de gemeente Arnhem mocht handhavend optreden tegen permanente bewoning op een vakantiepark in Arnhem. Dat oordeelt de rechtbank.

Volgens de rechtbank is er sprake van een overtreding. Dan is B en W verplicht om handhavend op te treden, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Volgens de rechtbank is dit niet aan de orde.

Waar gaat het om?

De bewoner woont al een aantal jaar op het vakantiepark. Permanent wonen op het vakantiepark is echter een overtreding, omdat het geldende bestemmingsplan alleen recreatief gebruik toestaat. Het is wel toegestaan om hier in een bedrijfswoning te wonen, maar alleen als die bewoning noodzakelijk is. De bewoner maakte niet aannemelijk waarom het voor het vakantiepark noodzakelijk is dat hij daar woont.
Nu er sprake is van een overtreding, is B en W in principe verplicht om handhavend op te treden, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden.

Geen bijzondere omstandigheden

Volgens de rechtbank is er geen sprake van bijzondere omstandigheden. De rechtbank begrijpt de moeilijke privé- en medische situatie van de bewoner en de krappe woningmarkt. Maar deze omstandigheden maken nog niet dat hij alleen maar op het vakantiepark zou kunnen wonen of dat niet van hem kan worden verlangd om andere passende en geschikte woonruimte te zoeken.

Begeleiding

De rechtbank vindt het daarbij belangrijk dat B en W de bewoner begeleiding biedt om een andere passende woning te vinden. Verder heeft B en W de bewoner ruimschoots de tijd gegeven om alternatieve woonruimte te zoeken. Daarom is B en W nog steeds bereid om hem die tijd te blijven geven, zolang hij daar actief naar op zoek is.
Dat B en W mensen in het verleden zou hebben geholpen om zich in de Basisregistratie Personen in te schrijven op het vakantiepark of al lange tijd op de hoogte is van de permanente bewoning, betekent niet dat B en W de overtreding toestaat of daartegen later niet meer kan handhaven.

Bron: Rechtspraak

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen