112

Celstraffen voor poging woningoverval in Arnhem

Foto: Rechtbank Gelderland

De rechtbank veroordeelt twee mannen tot een gevangenisstraf van vier jaar voor een mislukte gewapende woningoverval in Arnhem. Twee vrouwen zijn medeplichtig aan de overvalpoging.

De vrouwen zijn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Daarnaast moeten zij een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

Hoogzwangere vrouw in haar woning overvallen

Een hoogzwangere vrouw werd op 1 maart 2019 in haar woning overvallen door vier mannen. De mannen richtten daarbij een vuurwapen op de vrouw. Ook bedreigden de mannen haar kinderen, die boven in bed lagen. Niet alle bij de overval betrokken mannen konden door de politie worden aangehouden. Twee van hen stonden nu terecht. Het gaat om een poging, omdat de overvallers met lege handen zijn vertrokken.

De twee vrouwen zijn medeplichtig aan de overval. Zo speelden zij onder meer informatie over de woning van het slachtoffer door aan de overvallers, terwijl ze wisten van de overvalplannen.

Bewijs telefoongegevens

Het bewijs in deze zaak komt voor een groot deel uit de berichten die via de telefoon over en weer werden gestuurd. Dit gebeurde zowel voor als na de overval. De mannen en vrouwen vertelden weinig over hun betrokkenheid bij de overvalpoging. Ze konden of wilden niet zeggen waar de belastende telefoonberichten over gingen of wisten dat niet meer. Wat ze wel verklaarden is vaag en vindt de rechtbank daarom niet geloofwaardig.

Strafverzwarende omstandigheden

In deze zaak is sprake van strafverzwarende omstandigheden. Het gaat om kwetsbare slachtoffers, namelijk een hoogzwangere vrouw en haar twee jonge kinderen. Zij zijn thuis overvallen, op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen. De rechtbank rekent het de veroordeelden daarom zwaar aan dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden.
De twee vrouwen krijgen de maximale taakstraf en een lange voorwaardelijke straf omdat hun rol beperkt is geweest, zij geen relevant strafblad hebben en alleenstaand zijn met zorg voor jonge kinderen.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de veroordeelde mannen en vrouwen een schadevergoeding van ruim zes duizend aan het slachtoffer betalen.

Bron: Rechtspraak

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden