112

Arnhemmers aangehouden na grootschalige koperdiefstallen

Een rechercheteam van de politie Oost-Nederland heeft een onderzoek naar grootschalige koperdiefstallen afgerond. Er zijn vier verdachten, allen uit Arnhem, aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een groot aantal diefstallen van koper uit de gebouwen van diverse hoogspanningsstations in Oost-Nederland. Twee van hen zitten nog in voorlopige hechtenis.

Naar aanleiding van een groot aantal inbraken die in 2013 bij onderstations van netbeheerders in het oosten van het land werden gepleegd, werd begin 2014 in overleg met het Openbaar Ministerie een speciaal rechercheteam geformeerd om hier duidelijkheid in te krijgen. Bij de inbraken in de gebouwen (hoogspanningsstations) werd vooral kopermateriaal gestolen.
Aanhoudingen
In juli werd een 47-jarige man in Arnhem aangehouden die echter geen vast verblijfadres had. Toen werd al gemeld dat meer aanhoudingen niet werden uitgesloten. In de afgelopen periode heeft de politie nog drie verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Arnhem (20 en 25 jaar) en een 18-jarige plaatsgenote.
Twintig inbraken
Het rechercheteam verdenkt de verdachten van negentien inbraken in hoogspanningsstations. Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat verdachten in verband konden worden gebracht met een inbraak bij een zandwinningbedrijf in de Achterhoek waarbij ook koper werd weggenomen. Het buitgemaakte koper werd bij verschillende recyclingbedrijven ingeleverd. Ook hier werd een onderzoek ingesteld en vooralsnog worden zij niet als verdachte van heling aangemerkt.
Risico’s
De diefstallen hebben tot enorme schades geleid, die niet in verhouding stond met de opbrengst. Deze schade wordt verhaald op de daders. Behalve de schade zijn er na de diefstallen grote risico’s voor elektrocutie ontstaan voor de medewerkers van de elektriciteitsbedrijven. Politie en de netbeheerders sloten in 2013 een convenant af om toezicht en preventie te intensiveren, zodat diefstallen van deze omvang niet meer voor kunnen komen.
Bron: politie
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden