Sociaal Raadsliedenwerk loont bij loonbeslag

Rijnstad, de maatschappelijke organisatie op het gebied van welzijn en maatschappelijke dienstverlening in Arnhem en omgeving, heeft in 2013 bijgehouden hoe vaak de beslagvrije voet te laag is berekend en hoeveel een aanpassing heeft opgeleverd. De uitslag is opmerkelijk.

Van de 297 cliënten bij wie de beslagvrije voet door sociaal raadslieden is gecontroleerd, bleken er 222 (75%) te laag vastgesteld. Een correctie van deze beslagvrije voet heeft gemiddeld 243,- per maand opgeleverd per cliënt.
Recht op bestaansminimum 
De groep cliënten waar het om gaat, komen door eerdere hulpverlening bij schulden of door het hebben van fraudeschulden of bepaalde boetes niet in aanmerking voor een schuldregeling. Deze groep wordt lange tijd geconfronteerd wordt met allerlei vormen van beslag en executie. Maar ook deze mensen hebben recht op een bestaansminimum om te kunnen blijven wonen.
Gebrek aan informatie 
Bij beslag op loon- of uitkering moet de beslagvrije voet er voor zorgen dat dit bestaansminimum gewaarborgd blijft. De beslagvrije voet is dat deel van het inkomen waar de deurwaarder geen beslag op mag leggen. Helaas blijkt deze door het ontbreken van informatie vaak te laag vastgesteld en is hulp van sociaal raadslieden nodig om een correctie te realiseren. 
In 2013 heeft deze correctie 243,- per maand per cliënt opgeleverd. Aangezien loonbeslag vaak langdurig is, is de correctie op jaarbasis in totaal € 647.352,-. Het is dus zeker de moeite waard om te laten controleren.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen