Jaarverslag en cijfers 2013 gemeente Arnhem gepubliceerd

Foto: arnhem.nieuws.nl

Burgemeester en wethouders van Arnhem hebben deze week de jaarrekening 2013 en het jaarverslag 2013 vastgesteld. Ondanks dat 2013 financieel gezien geen rooskleurig jaar was, is er toch afgesloten met een positief resultaat. Verliezen in grondexploitatie, minder opbrengsten uit bouwleges en stijgende armoede hebben invloed op de jaarrekening.

In de begroting was er al rekening mee gehouden dat het financieel gezien geen goed jaar zou worden. Incidentele voordelen op de rentelasten waren hier mede debet aan. De grootste tegenvallers zijn nog steeds de verliezen op de grondexploitatie. Verder krijgt de gemeente minder opbrengsten uit bouwleges. Tenslotte stijgt nog steeds het aantal mensen dat een beroep doet op de gemeentelijke voorzieningen voor armoede. 
Het positieve saldo van 2,5 miljoen, op een totaalbegroting van ruim 550 miljoen, wordt toegevoegd aan de algemene reserve om zo het weerstandsvermogen op peil te brengen.
 
Belangrijke ontwikkelingen
In september 2013 opende Rozet officieel zijn deuren, binnen zeven maanden trok het maar liefst vijfhonderdduizend bezoekers. De bouw van de laatste fase van station Arnhem Centraal startte in april 2013. Het hoogste punt werd begin 2014 bereikt, de oplevering van de OV-terminal wordt eind 2015 verwacht. Ingeklemd tussen de binnenstad en de Rijn verrijst een woonbuurt waarin de vooroorlogse sfeer herkenbaar wordt in het stratenpatroon en in de architectuur: Het Paradijs.
Een speerpunt in 2013 was het terugdringen van leegstand en het verkopen van gemeentelijke panden die geen functie meer hebben. Diverse schoolgebouwen werden verkocht, waaronder het voormalig pand van het stedelijk Gym en de St Jansschool aan de Rosendaalsestraat. Begin 2013 ondertekenden Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en gemeente een overeenkomst voor de ontwikkeling van Stadsblokken-Meinerswijk. Het wordt één van de grootste stadsuiterwaardenparken van Europa. 
arnhemnieuwekade
Nieuwe kade
Over een lengte van 700 meter is een gedeelte Rijnkade 10 meter versmald zodat er meer passagiersschepen kunnen aanleggen. Deze kade begint onder de John Frostbrug en is een uitstekend vertrekpunt voor bezoekers om Arnhem te ontdekken. Het geeft een positieve impuls aan de cruisevaart en het toerisme.
 
Ontwikkelingen in het sociale domein in 2013
In 2013 zijn totaal 1964 nieuwe uitkeringen ingezet en 1528 uitkeringen beëindigd. De instroom bij de schulddienstverlening (BAC, Rijnstad) was in 2013 onverminderd hoog en stabiliseert zich op een hoger niveau dan in het verleden. Door extra personeel werden wachtlijsten weggewerkt en werd ingezet op preventief interveniëren in een eerder stadium.
 
De volledige teksten van het jaarverslag en jaarrekening zijn te vinden op: www.arnhem.nl  . 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen