Programma Historische Herberg Arnhem

Historische Herberg Arnhem. Voor iedereen met passie voor het erfgoed van de stad. Vrijdag 11 april 2014 van 17.00 tot 19.00 uur. Toegang vrij. Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, 6814 CL Arnhem.

Amsterdamse Provo’s verstoren Arnhemse NATO-taptoe 
In Arnhem werd op 28 juni 1966 de jaarlijkse editie van de NATO-taptoe op het Marktplein verstoord door Amsterdamse Provo’s. Het handje vol demonstranten riep antimilitaristische leuzen als: “Oorlog is voor het klootjesvolk”. Ze hadden rookbommetjes en knikkers bij zich om het de marcherende militaire muziekkorpsen moeilijk te maken. Drie jaar later viel het doek voor de taptoe. 
Vanaf 1958 stond de Arnhemse zomer jaarlijks in het teken van dit militaire muziekfestijn. Het evenement werd georganiseerd door de plaatselijke middenstand samen met de VVV. Fors tegengewerkt door het gemeentebestuur (en met nul gulden subsidie) wisten ze dat tot en met 1969 met succes vol te houden. De NATO-taptoe trok elk jaar tienduizenden bezoekers.De bonte parade van internationale muzikanten werd zelfs live uitgezonden op televisie en een enkele keer met koninklijk bezoek vereerd. 
Het lot van Karel van Gelre op de Jansplaats 
Zondag 13 april is het 65 jaar geleden dat een standbeeld van Karel van Gelre werd geplaatst op de Jansplaats. Alle reden om deze verjaardag feestelijk te vieren, zou je zeggen, maar het beeld is omstreden gebleken. Meerdere malen is de stenen Karel besmeurd, beklad, ingepakt en de statige ridder zonder vrees werd  zelfs tot vier keer toe op brute wijze onthoofd. Wat zou de echte Karel 
daarvan gevonden hebben? Historicus Jan Kuys geeft het antwoord. 
be76sgdlhp4x174fxtr5h6sbt
Karel van Gelre onthoofd…
De Slag door de ogen van de Arnhemmers 
In de serie: ‘De Slag door de ogen van de Arnhemmers’ is oud-Eldenaar Evert Stunnenberg te gast. Net als duizenden andere inwoners van Elden en Arnhem-Zuid werd hij in het najaar van 1944 twee keer geëvacueerd. In eerste instantie zocht hij zijn heil in Huissen. Maar toen de Operatie Market Garden strandde, waardoor juist Huissen en omgeving onder vuur kwamen te liggen, werd een tweede evacuatie noodzakelijk: over de Rijn en verder in noordelijke richting. 
Arnhemse Zeepkist 
Tussen deze presentaties krijgen bezoekers het podium voor aankondigingen, onthullingen en oproepen vanaf de ‘Arnhemse Zeepkist’. Zolang het maar met de rijke historie van de stad te maken heeft. En natuurlijk is er tussendoor tijd voor een drankje, een broodje en een heerlijke kop huisgemaakte soep. 
Foto boven: Taptoe-Arnhem, 5 juli 1963; foto onder: aankondiging van de NATO taptoe
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
ws2jlu2xh1vsfhmzgxxaweu89
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen