Saphira Azouz: ‘Ik ga door waar anderen stoppen’

02 jul , 16:13 Zakelijk
saphira azouz 15
Arnhem Nieuws

Arnhem heeft een nieuw sociaal-juridisch adviesbureau: Azouz Social Legal Services. Eigenaresse Saphira Azouz heeft een heel eigen invulling van de begrippen sociaal en juridisch. “Het een kan niet zonder het ander. Ik ben daarom altijd bereikbaar voor mijn cliënten.”

Partnercontent

Azouz koos voor de gecombineerde sociaal- juridische richting op het HBO vanuit haar interesse en affiniteit met beide onderwerpen. “De juridische wereld spreekt me aan, maar het sociale aspect is net zo belangrijk. Het brengt je dichter bij de mensen.”

Haar ervaring is breed, in zowel stages als werk. Ze liep stages en had bijbanen op notariskantoren, advocatenkantoren en bij de Raad voor de Kinderbescherming. Naast haar studie deed ze bovendien een minor (bijvak) ‘werken in gedwongen kader.’ “Daarbij gaat het om jeugd en volwassenen die te maken krijgen met bijvoorbeeld justitie, reclassering en ondertoezichtstelling.”

Goede leerschool

Vervolgens deed ze haar afstudeerstage in de gevangenis in Nieuwegein. “Ik werkte daar tien maanden als medewerker bij het re-integratiecentrum. Ik voerde gesprekken met gedetineerden over hun integratie bij terugkeer in de maatschappij. Daarbij komen zowel sociale als juridische aspecten aan de orde. Het heeft mijn kennis vergroot en mijn blik op het werkveld verbreed.”

Voor haar afstudeerscriptie koos ze daarom voor de landelijke stichting Exodus, die hulp biedt aan ex-gedetineerden. “Ik deed daar onderzoek naar de hulp aan ex- gedetineerden. Het leidde ertoe dat ik om mijn kennis te verbreden heb gekozen om na mijn studie als beveiliger in de gevangenis in Vught te werken. Ik wilde het gevangeniswezen ook vanuit dat perspectief leren kennen.”

De gevangenis in Vught heeft een capaciteit voor ruim 700 gedetineerden verspreid over acht verschillende regimes, waaronder: PPC, de psychiatrische afdeling, BPG, de afdeling voor beheers problematische gedetineerden en de ISD, de inrichting stelselmatige daders, oftewel veelplegers. Ze volgde met succes een pittige interne opleiding, met onder meer gijzeling trainingen, communicatievaardigheden en zelfverdediging. “De extra beveiligde inrichting (EBI ) zit ook in Vught, maar daar heb ik niet gewerkt, daar is een aparte personeelsgroep.” Het was een uitdagende tijd, aldus Saphira Azouz. “Maar een erg goede leerschool. En het sterkte me in mijn ideaal om me in te zetten voor mensen die maatschappelijk in de knel komen.”

Parallel aan de interne opleiding, volgde ze een cursus Sociale Psychologie op het HBO. “Met alle tot dan toe opgedane kennis, vond ik het ook interessant om te weten hoe gedachten, gevoelens en gedragingen van individuen worden beïnvloed door de aanwezigheid van anderen.”

Toegankelijk en laagdrempelig

Al heel lang had ze de wens om ooit voor zichzelf te beginnen als ondernemer. “Ik wil iets bijdragen aan de maatschappij waarbij ik mijn beide kwaliteiten – sociaal en juridisch – kan combineren. In een sociaaljuridisch adviesbureau voor particulieren kan ik die verschillende kennis en ervaring toepassen, met aandacht voor mensen die dat het meest nodig hebben. Denk aan laaggeletterden en mensen uit lage inkomensgroepen. Zij weten vaak de weg niet naar juridische hulp. Anderzijds heb ik net zo veel aandacht voor mensen die niet onder deze groepen vallen. Iedereen is wel eens op zoek naar sociale of juridische ondersteuning.”

saphira azouz 5

De diensten die Azouz aanbiedt zijn juridisch advies, begeleiding bij sociale voorzieningen, hulp bij bezwaar en beroep en beoordeling van documenten. “Ik probeer daarbij altijd te kijken naar de situatie en achtergrond van de cliënt, ook wat betreft mijn tarief, en dat af te stemmen op de mogelijkheden. Mijn adviesbureau is toegankelijk en laagdrempelig. Ik wil mensen helpen en duidelijk maken dat ze zich niet hoeven schamen voor het vragen van hulp.”

Ze werkt zonder kantoor, wat haar flexibel maakt in afspraken en tarieven. “Ik spreek op locatie af. Dat kan bij de cliënt thuis zijn of in een openbare gelegenheid, al naar gelang de wens van de cliënt.”

Die flexibiliteit is haar kracht, weet Azouz. ”Ik ben 24/7 bereikbaar. Juist in het weekend en in de avonduren heb ik contact met cliënten. Daarin onderscheid ik me: ze kunnen me altijd bellen. Als iemand geruststelling nodig heeft over een bepaalde brief of bericht hoeven ze daar niet het hele weekend over in te zitten.”

Het eerste contact tussen Azouz en haar cliënten is meestal via Whatsapp en daarna telefonisch. “In dat eerste gesprek beoordeel ik of ik degene die contact opneemt kan helpen. Ik ben eerlijk over de mogelijkheden. Besluiten we samen verder te gaan dan stel ik een opdrachtbevestiging op waarin onze afspraken vastgelegd worden.”

Ze is gedreven, resultaatgericht en uiterst gemotiveerd de onderste steen boven te krijgen voor haar cliënten. “Ik sta naast de cliënt en koppel alles terug. Ook ga ik desgewenst mee naar de rechtbank of bij een aangifte op het politiebureau. Ik vind het van groot belang om een goede communicatie te blijven houden en zo snel mogelijk voor een goed resultaat te zorgen, om de cliënt zo snel mogelijk gemoedsrust te bieden.”

Mochten er daarbij onderwerpen op haar pad komen waar ze zelf minder goed in thuis is, dan heeft ze een netwerk van collega’s waar ze op terug kan vallen.

Toeslagen

Azouz is goed thuis in toeslagen. “Er blijven zoveel toeslagen liggen! Mensen zijn sinds de toeslagenaffaire huiverig om toeslagen aan te vragen, terwijl ze er vaak wel recht op hebben. Daarbij speelt ook vaak schaamte. Ik heb dakloze cliënten, maar ook eigenaren van een bedrijf. Het kan iedereen overkomen dat je financiële hulp moet vragen. En als iemand echt helemaal aan de grond zit werk ik soms ook op no cure no pay basis.”

Ze kijkt altijd naar de mens achter het probleem. “Je bent voor mij geen nummer. Ik kijk altijd: hoe ga ik hier het beste mee om en hoe kan ik hier het maximale uithalen voor jou. Ik ga door waar anderen stoppen. Een cliënt van mij had van een advocaat te horen gekregen dat er niets aan zijn probleem te doen was. Ik heb het opgepakt en ben ermee doorgegaan. Het ziet er positief voor hem uit.”

In de toekomst wil Saphira Azouz graag verder groeien en ooit een eigen kantoor openen. “Het is nu prima zoals het is, maar door te groeien kan ik bij zoveel mogelijk mensen hun zorgen wegnemen. Dat is mijn passie. Dus als je een probleem hebt op juridisch of sociaal gebied, schroom niet en neem contact met me op. Tijdstip of afstand zijn geen probleem, ik werk door heel Nederland.”

Meer informatie en contact

Meer informatie kun je vinden op de website van Azouz Social Legal Services . Of neem contact op via telefoonnummer 06-16479033.

saphira azouz 27