Ikea introduceert samen met lokale kunstenaars de Circular Hub

jul 27 2021, 15:46 Zakelijk
ikeacircular hub
Op 9 juliintroduceerde Ikea de Circular Hub. Een plek waar meubels worden doorverkocht, hersteld, herverpakt, gedemonteerd of gerecycled, en waar klanten inspiratie kunnen opdoen op het gebied van duurzaamheid.
Ter introductie van de Circular Hub gaat Ikea een samenwerking aan met verschillende lokale kunstenaars: zij laten op inspirerende wijze zien hoe je een oud meubel nieuw leven kan inblazen.

Arnhemse ontwerper

Ikea Duiven werkt samen met de Arnhemse ontwerper Loes van Els. Van Els knapt de PRÄSTHOLM bank op door middel van weven. Haar versie van de PRÄSTHOLM bank is al te zien in Ikea Duiven. Van Els is een freelance ontwerper en heeft een eigen ontwerpstudio @Olivijn . Ze heeft een passie voor interieurstyling. Op dit moment is ze helemaal into kinderkamers, want ze heeft een zoontje van 1,5 jaar. Loes heeft een achtergrond in textiel.

Andere punten van verduurzaming

Daarnaast werkt Ikea Duiven ook op andere punten hard aan verduurzaming. Zo is het buitenterrein recentelijk vernieuwd. Met planten en bloemen in plaats van asfalt wil Ikea Duiven een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Door het weghalen van asfalt, kan regenwater de bodem instromen, en regenwater wordt opgevangen om de planten van water te voorzien. Ook staan er meerdere bankjes van FSC hout op het vernieuwde terrein. Andere manieren waarop het bedrijf verduurzaamt zijn onder andere een nieuwe spoelmachine in het restaurant met minder energie- en waterverbruik en nieuwe apparatuur waarmee voedselresten kunnen worden opgevangen en verwerkt tot compost/biomassa. Verder zijn zo'n 5.200 zonnepanelen op het dak, meer dan 5.000 producten met een duurzaam verhaal, honderd procent led-verlichting en verwarming van het pand door middel van onder andere een warmtepomp.

Klimaatpositief

In 2030 wil Ikea klimaatpositief zijn. Belangrijk daarbij is het realiseren van een beter dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen, waarbij zo min mogelijk impact wordt gemaakt op het milieu. Niet-duurzame consumptie is een van de grootste uitdagingen. Als bekende grote retailer heeft Ikea de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing en duurzame consumptie te bevorderen. Met een breder aanbod van tweedehands producten in de Circular Hub, tegen aantrekkelijke prijzen, wil Ikea duurzame opties voor meer mensen toegankelijk maken, ook voor mensen die geen nieuwe Ikea producten kunnen betalen. In 2030 worden alle producten van Ikea gemaakt volgens circulaire designprincipes: van hernieuwbare en gerecyclede materialen.