Loop meer, leef langer: de kracht van achtduizend stappen

Foto:

Het idee dat je dagelijks 10.000 stappen moet zetten om gezond te blijven, is al tientallen jaren populair, maar het ontbrak aan een wetenschappelijke basis. Eindelijk is er nu onderzoek dat aantoont hoeveel stappen je daadwerkelijk moet zetten om het risico op vroegtijdig overlijden significant te verminderen: achtduizend.

Partnercontent

Dit onderzoek, geleid door de Universiteit van Granada, biedt wetenschappelijk bewijs voor het optimale aantal stappen voor een gezonder leven.

De 10k stappen mythe

Het idee van 10.000 stappen per dag ontstond in Japan in de jaren 1960, maar was destijds niet gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Het is algemeen bekend geworden dankzij pedometers, zoals de “10.000 stappen meter.” Dit onderzoek toont echter aan dat er geen overtuigend bewijs is dat 10.000 stappen het optimale aantal zijn. Integendeel, het onderzoek suggereert dat de voordelen al worden behaald bij ongeveer 7.000 stappen.

Hoeveel is genoeg?

Uit het onderzoek blijkt dat achtduizend stappen per dag nemen, gemeten met de gemiddelde lengte van een menselijke pas (76 cm voor mannen en 67 cm voor vrouwen), overeenkomt met ongeveer 6,4 kilometer lopen per dag. Dit aantal stappen verlaagt significant het risico op vroegtijdig overlijden. Bovendien toont het onderzoek aan dat het tempo waarin je loopt extra voordelen oplevert, waarbij sneller lopen betere resultaten oplevert dan langzamer lopen.
Het onderzoek suggereert dat het bereiken van 7.000-9.000 stappen per dag een verstandig gezondheidsdoel is voor de meeste mensen. Een geleidelijke toename in dagelijkse stappen kan zelfs bij mensen met weinig lichamelijke activiteit al meetbare gezondheidsvoordelen opleveren.

Snelheid

Naast het verminderen van het risico op vroegtijdig overlijden, toont het onderzoek aan dat sneller lopen extra gezondheidsvoordelen biedt, ongeacht het totale aantal stappen per dag. Dit suggereert dat het verbeteren van je loopsnelheid ook gunstig kan zijn voor je gezondheid.

Conclusie: zet stappen voor een gezonder leven

Het is niet nodig om jezelf het doel van tienduizend stappen per dag op te leggen. Het onderzoek toont aan dat achtduizend stappen per dag al aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Het is een haalbaar doel voor de meeste mensen en een goede start voor een gezonder leven. Belangrijk is dat elke extra stap telt en dat lichaamsbeweging van welke aard dan ook, op elk niveau, bijdraagt aan een betere gezondheid. Dus haal die stappenteller tevoorschijn en begin met lopen!
Wil jij meer in beweging komen? Wij helpen je! Plan een kosteloze en vrijblijvende kennismaking bij ons in Arnhem.
Meer gratis tips? Check dan onze website gelukkiglijf.nl.
Gelukkig Lijf

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen