OLB Vuurwerk wordt Huisman Vuurwerk

Foto: OLB

Decennia lang kon je er met de jaarlijkse vuurwerktraditie terecht voor knallers en pijlen: OLB Vuurwerk in de Steenstraat in Arnhem. “Helaas komt aan alles een eind, maar de vuurwerktraditie wordt voortgezet door onze collega’s van Huisman Vuurwerk,” zegt eigenaar Bas Broekhuizen van OLB Sports.

“Ook al dreigt de Gemeente Arnhem een afsteekverbod in te stellen, wij gaan hoe dan ook door met de vuurwerkverkoop,” stelt Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk.

OLB Vuurwerk stopt

Na twee landelijke Corona-verboden, waarbij de verkoop en afsteken van zogenaamd CAT.2 Consumentenvuurwerk niet was toegestaan, en een sterke groei van de activiteiten van OLB Sports heeft eigenaar Bas Broekhuizen een lastig besluit genomen: OLB Vuurwerk stopt. “Het was niet gemakkelijk, ik heb er lang en goed over na moeten denken. Wij verkopen hier al heel lang vuurwerk en wij dragen zelf de vuurwerktraditie ook een warm hart toe. In Corona-tijd groeide OLB Sports echter enorm en hebben we besloten dat we ons vooral daar op willen concentreren.” zegt Broekhuizen. “Maar onze vuurwerkklanten in de steek laten wilden we natuurlijk ook niet en dus zijn we op zoek gegaan naar een betrouwbaar adres waar ze minstens zo gek zijn op vuurwerk als wij.”

Lokaal Afsteekverbod per 2023-2024

“En dat adres hebben ze gevonden!” vult De Roo enthousiast aan. “We vinden het een spijtig besluit maar soms gaan dingen zo. Wij van Huisman Vuurwerk verkopen al 30 jaar lang vuurwerk, zijn zelf allemaal vuurwerkliefhebbers en hebben echt van onze hobby ons werk gemaakt. Wij zetten de traditie absoluut voort!” Het continue gedraai van de Gemeente Arnhem over een eventueel Lokaal Afsteekverbod maakt het er voor de vuurwerkliefhebbers en -ondernemers niet makkelijker op. “Dat heeft absoluut ook een rol gespeeld bij onze beslissing,” aldus Broekhuizen.
“Belachelijk, onbegrijpelijk en te triest voor woorden,” antwoord De Roo stellig als hem naar het mogelijke Lokale Afsteekverbod per 2023-2024 van de Gemeente Arnhem wordt gevraagd. “Een inwoner van deze Gemeente snapt er niks meer van. Vorig jaar is eenzelfde verbod nog weggestemd door de Raad nadat twee jaar geleden officieel werd aangekondigd dat er toen ook al een verbod zou komen. Politieke Partijen die vorig jaar tégen stemden omdat een lokaal verbod onder andere niet handhaafbaar zou zijn en het échte probleem niet oplost, zijn opeens 180 graden gedraaid en stemmen nu vóór. Hoe betrouwbaar ben je dan?” vraagt hij zich hardop af.

Verbod als gevolg van Corona

“En ja, de afgelopen twee jaar was er ook al een verbod als gevolg van Corona maar dat was landelijk ingesteld. We hebben met z’n allen gezien dat er desondanks enorm veel illegaal vuurwerk de lucht in is gegaan. Die handel speel je met een verbod alleen maar in de hand en komt in de zomermaanden al op gang waardoor mensen veel eerder in het jaar zwaar illegaal vuurwerk gaan afsteken. Met nog veel meer klachten en zwaarder letsel als gevolg en daar krijgt het legale vuurwerk de schuld van. En de welwillende burger die zich netjes aan de regels houdt wordt een mooie traditie ontnomen en gestraft voor gedrag van een kleine groep baldadige raddraaiers,” vervolgt De Roo zichtbaar geïrriteerd.

Voorstander van het volgen van landelijk beleid

De pakkans op het toch afsteken van vuurwerk met Oud en Nieuw is klein. Een boete voor het ongeoorloofd afsteken kan alleen worden gegeven als de afsteker op heterdaad wordt betrapt. Eerder heeft de Arnhemse Politie al aangegeven hier geen prioriteit aan te geven op Oudejaarsavond. Daarnaast kan een Gemeente alleen het afsteken van het eerder genoemde CAT.2 Consumentenvuurwerk verbieden, maar niet het kleinere CAT.1-vuurwerk. “Het is dus een utopie om te denken dat er helemaal geen vuurwerk zal worden afgestoken. Het is zelfs officieel wettelijk toegestaan! Met nog meer onduidelijkheid en onrust als gevolg,” zegt De Roo. Hij is voorstander van het volgen van landelijk beleid: “Op die manier zijn de regels in heel Nederland hetzelfde en weet iedereen waar je aan toe bent. Daarnaast kan de opsporing van illegaal vuurwerk en de handhaving op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane Oudejaarsavond, veel beter worden aangepakt.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen