Afgelopen zondag veranderde de Arnhemse binnenstad in het decor van de allereerste obstakelrun in een Nederlands stadscentrum, de Alpha City Run.
Bijna duizend deelnemers, ondersteund door honderden toeschouwers, zorgden voor een dag vol sportiviteit en plezier.
Enkele bekende gezichten
Onder de deelnemers bevonden zich ook enkele bekende gezichten: burgemeester Ahmed Marcouch, Vitesse-icoon Edward Sturing, olympisch bokser Enrico Lacruz en BN’er Michella Kox liepen de uitdagende run, terwijl olympisch medaillewinnaar Liemarvin Bonevacia de warming-up verzorgde. Daarnaast liepen onder andere Oekraïense vluchtelingen mee, net als mensen van het COA, AM Support en Presikhaaf University.
Geen wedstrijdelement, maar samen naar de finish
Uniek aan de run is het ontbreken van het wedstrijdelement. “We houden geen tijden bij en iedereen die meedoet verdient een medaille,” aldus organisator Danny van Aanholt. “De Alpha City Run is een initiatief om de gezondheid van mensen op de kaart te zetten en te verbeteren, zowel fysiek als mentaal. We zijn natuurlijk lekker aan het sporten, maar het was ook de bedoeling dat mensen elkaar zouden helpen. Het is geweldig om te zien dat dat massaal gebeurde. Het eerste obstakel, direct na de start, was meteen een uitdagende. Vanaf het begin ontstond er een sfeer van ‘samen uit, samen thuis’. Er bleef niemand achter en dat kwam écht niet alleen door de crewleden die bij de obstakels stonden. Iedereen hielp elkaar waar nodig. Dat maakte me mega-trots.” Het artikel gaat verder onder de foto.
Krachtige boodschap
Ook burgemeester Ahmed Marcouch aanschouwde trots hoe ‘zijn’ Arnhemmers voor elkaar op de bres sprongen: "De Alpha City Run is een geweldig initiatief, en het samen overwinnen van obstakels past precies bij de boodschap die de organisatie wil uitdragen. Dat te veel mensen overgewicht hebben en te weinig sporten, dat weten de meesten wel. Maar in Arnhem hebben we, net als in de rest van Nederland, ook te maken met mensen die het mentaal zwaarder hebben. Mensen met weinig geld. Die zich alleen voelen, eenzaam zijn. Hier zien zij dat je er mag zijn en hulp mag vragen. Een krachtige boodschap, waarvan ik hoop dat deze de komende jaren nog breder wordt uitgedragen.”
Prijs verlaagd zodat het voor iedereen toegankelijk is
Het is precies waar organisator Danny van Aanholt ook op gebrand is: “We hebben best een uitdagende aanloop gehad met de run. We hebben hem tot twee keer toe moeten verzetten omdat we gewoon nog niet genoeg kaarten hadden verkocht. Ook kregen we terug dat de run te duur was. Daar ontkwamen we niet aan, een run in een stadscentrum komt met hogere kosten dan vergelijkbare evenementen. Maar het paste absoluut niet bij onze boodschap. Deze run is voor iedereen. Gelrepas-bezitters konden al deelnemen met hun pas, maar dankzij onze partners en sponsoren hebben we toch een te gekke run neer kunnen zetten. Zij hebben ervoor gezorgd dat we de prijs spectaculair hebben kunnen verlagen. Het laat zien dat de boodschap ook in het bedrijfsleven breed gedragen is. Deze run was niet mogelijk geweest zonder hen en daar ben ik ze enorm dankbaar voor.“
Jaarlijks evenement, landelijke ambities
Meerdere partners en sponsoren hebben al aangegeven de Alpha City Run ook volgend jaar te willen steunen. “Wij zijn nog lang niet klaar,” vertelt Danny. “We willen de Alpha City Run jaarlijks organiseren. We hebben veel geleerd van deze eerste editie en willen het evenement verder professionaliseren. En nog meer partners aan ons binden, want ik denk dat mensen snappen wat de impact van de run is en kan zijn, nu ze de run gezien hebben. Daarnaast hebben we voor de toekomst landelijke ambities. Want niet alleen in Arnhem zijn er mensen die het zwaar hebben. Maar eerst gaan we volgend jaar een nog toffere editie neerzetten in Arnhem. We staan nu op de kaart, we gaan ervan uit dat er volgend jaar zeker twee keer zoveel mensen meedoen. We komen snel met de datum van de tweede editie en wat mij betreft loopt de burgemeester ook dan weer voorop, haha!”