Startschot: Esports Talent Center op Papendal officieel geopend

Foto: Provincie Gelderland

Arnhem/Regio – Sportgedeputeerde Jan Markink heeft vorige week het startschot gegeven voor de opening van het nieuwe Esports Talent Center Gelderland op Papendal. Daarmee is het Gelderse topsporttraject voor getalenteerde esporters officieel van start gegaan.

Ambitieuze jongeren krijgen coaching van professionele trainers in eRacing, Valorant en FIFA. Ook worden ze begeleid door voedingsexperts. Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland om het bewustzijn onder jongeren over verantwoord gamen te vergroten.

Een walhalla voor gamers

EsportsHet Esports Talent Center Gelderland bevindt zich in topsportcentrum Papendal en is uitgerust met de nieuwste gaming-apparatuur. De ruimte wordt gebruikt voor gaming op topniveau en voor voorlichting over verantwoord gamen. “Het Esports Talent Center is een waar walhalla voor gamers,” aldus Markink. “We zijn blij dat we hier rolmodellen binnen esports kunnen neerzetten om jonge gamers te inspireren om een gebalanceerd leven te hebben met voldoende beweging, slaap, sociale contacten en tijd voor school.”

De eerste 11 gamers die deelnemen aan het esportstraject hebben zich vorige maand gekwalificeerd via online try-outs. ‘Ik heb de jongeren met name geselecteerd op passie voor het spel.’zegt esport coach Milan de Meij ‘Je moet echt een enorme motivatie hebben, anders kom je er niet.’ Milan is met zijn team momenteel wereldkampioen Valorant. Andere trainers zijn Renzo Oemrawsingh voor FIFA en Isaac Gillissen voor eRacing.

Verantwoord gamen op topniveau

Markink: ‘Wij willen talentvolle esporters in Gelderland helpen om verantwoord te gamen op topniveau. Als je aan volleybal of voetbal doet heb je vaak bij de vereniging een coach en teamleden waar je van kan leren. Jongeren die verder willen komen in esports zitten alleen op hun zolderkamer. Als provincie steunen we talentontwikkeling in de sport, daar hoort esport ook bij.’ De provincie draagt daarom de komende jaren maximaal €500.000 bij om het esport centrum van de grond te krijgen.

Professionele esport trainers

Begeleiding van een trainer bij esport is belangrijk volgens Milan. Net als een voetbaltrainer begeleidt hij de dagelijkse trainingen van zijn team, helpt de leden hun kwaliteiten te ontwikkelen en bedenkt de strategie. Maar ook levensstijl is belangrijk. ‘Esport is ook een denksport, hoe beter je je voelt, hoe beter je bent.’ Naast de esport trainers worden de jongeren ook begeleid door voedings- en lifestylecoaches. Ze komen één dagdeel in de week trainen in het Esport Centrum op Papendal en krijgen online begeleiding.

Esports Talent Center Gelderland

Het esport centrum heeft vier doelen. Naast de begeleiding van jonge Gelderse talenten, gaat het centrum ook voorlichting geven. Daarnaast gaan de HAN, OnePlanet en Radboud universiteit wetenschappelijk onderzoek doen naar esport. Het vierde doel is innovatie.

Esports Talent Center Gelderland is een initiatief van Provincie Gelderland, georganiseerd door Topsport Gelderland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ander partners zijn Vertigo 6, Logitech, House of Esports, Radboud Universiteit, OnePlanet en Papendal.

Bron: Provincie Gelderland

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen