112

Meerdere aanhoudingen in witwasonderzoek recherche

Foto: Polite Arnhem

In een onderzoek naar witwassen van grote sommen crimineel geld zijn donderdag 12 december zes verdachten aangehouden in Deventer en Arnhem. De politie kwam de verdachten op het spoor na een ongeval in 2018.

De hoofdverdachte had toen geen verklaring voor een grote som geld in zijn auto.

Geld wegsluizen

Bij het ongeval op de A15 in 2018 ontdekte de politie bijna 10.000 euro aan contant geld in de auto van de 20-jarige hoofdverdachte uit Arnhem. Financieel experts van de Dienst Regionale Recherche onderzochten de bankrekening van de verdachte. Ook onderzochten zij de rekening van de Arnhemse kapperszaak van de verdacht. Al snel werd duidelijk dat de rekeningen werden gebruikt om grote geldbedragen weg te sluizen.

Een miljoen euro

In juni 2019 zijn doorzoekingen gedaan in de woning en de kapperszaak van de verdachte. Naast tientallen wikkels coke vond de politie verschillende bankpasjes. Waarschijnlijk zijn de bankpasjes van zogenoemde geldezels. Dat is een witwastactiek. Daarbij worden bankrekeningen van anderen dan de hoofdverdachte gebruikt om criminele geldstromen te verhullen. Het doel is uit het zicht te blijven van opsporingsdiensten. De totale omvang van de criminele geldstromen bedroeg bijna een miljoen euro.

Geldezels aangehouden

Vijf van deze ‘geldezels’ zijn donderdagmorgen aangehouden. Het gaat om mannen van 19 en 20 jaar uit Arnhem en vier mannen uit Deventer (18, 20, 21, 34 jaar). De hoofdverdachte wordt verdacht van witwassen van grote sommen crimineel geld. De andere verdachten van schuldwitwassen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden