Winnaars Euregionale Scholenwedstrijd bekendgemaakt

apr 29 , 13:33 Onderwijs
euroregio scholenwedtrijd 2024alex breuer
In november en december 2023 maakten de leerlingen voor het eerst kennis met het thema van de wedstrijd: (democratie) 'en met elkaar'.
Bij de grande finale op 24 april steeg de spanning onder de circa 300 Nederlandse en Duitse scholieren die aan de Euregionale Scholenwedstrijd.

Geen taalbarrière

Van een taalbarrière tussen de Nederlandse en Duitse leerlingen bleek geen sprake, vertelt Heidi de Ruiter van de Euregio Rijn-Waal: “Het leukste aan de Scholenwedstrijd vind ik om te zien hoe leerlingen altijd weer met elkaar in gesprek raken, ondanks dat ze dat in het begin toch altijd een beetje spannend vinden.” Ook Trixie Hölsgens, onderwijsmedewerker bij het Duitsland Instituut Amsterdam en een van de juryleden van de Scholenwedstrijd liet haar enthousiasme blijken: “Ik ben heel blij dat de Euregio Rijn-Waal gekozen heeft voor het onderwerp democratie in de Euregionale Scholenwedstrijd. Het is heel actueel en je merkt ook wel dat het leeft bij scholieren, zowel uit Nederland als uit Duitsland.”

Creatieve uitspattingen

Na de workshops zijn de scholieren de afgelopen maanden in groepjes met hun eigen inzendingen aan de slag gegaan. Bijna 300 leerlingen van elf scholen uit Nederland en Duitsland namen deel aan de Scholenwedstrijd. In de categorie ‘Nederlandse scholen’ stak Pantarijn Wageningen met kop en schouders boven de andere scholen uit. Zowel de eerste, tweede als derde prijs ging met deze school mee naar huis. De groepjes hadden ieder hun eigen politieke partij opgericht en hiervoor een campagnefilm of partijprogramma gemaakt.
In de categorie ‘Duitse scholen’ was het oprichten van een politieke partij ook favoriet: leerlingen van het Städtisches Gymnasium Straelen en van de Freie Gesamtschule Facettenreich Issum wisten hiermee respectievelijk de derde en tweede prijs in de wacht te slepen.
De eerste prijs ging naar de Liebfrauenschule Geldern: een groep scholieren richtte hier niet alleen een politieke partij op, maar creëerde er ook een talkshow omheen. De jury was in dit geval dan ook unaniem: ‘Kletskop Avondtalk’ was voor iedereen de winnaar.

Bonusprijzen

De partnerscholen Jan van Brabant College Helmond en Städtisches Gymnasium Straelen mochten een prijs voor ‘Succesvolle grensoverschrijdende samenwerking’ in ontvangst nemen. Hier richtten leerlingen van beide scholen gezamenlijk een politieke partij op. De standpunten van deze politieke partij lichtten zij vervolgens toe in een radioshow. Daarnaast was er een bijzondere vermelding voor de leerlingen Jayden en Colin van de Maria-Sibylla-Merian-Gesamtschule Herzogenrath: zij schreven samen een tweetalig lied over democratie, dat ze op gitaar inspeelden en inzongen. De prijzen – van bioscoopbonnen tot chocolade en van een frietwagen op het schoolplein tot verschillende uitstapjes – werden door alle prijswinnaars met veel enthousiasme ontvangen.

Beestachtig tintje

Een beestachtig tintje aan de bijeenkomst mocht dankzij de locatie natuurlijk niet ontbreken. Zo gaven twee medewerkers van Burgers’ Zoo een presentatie over democratie in het dierenrijk, die dankzij het interactieve karakter goed in de smaak viel bij de leerlingen. Muzikale omlijsting was er ook: de 18-jarige Anne Mosters, bekend van ‘The Voice of Germany’, bracht met haar prachtige stem een aantal liedjes ten gehore. Na afloop van de prijsuitreiking hadden de scholieren de gelegenheid om de dierentuin op eigen houtje te verkennen. Zo werd het voor iedereen, ook de leerlingen die net naast een prijs hadden gegrepen, een leuke dag.
Meer informatie is te vinden hier .