Team basisschool Het Mozaïek wint debatstrijd op stadhuis

04 nov , 13:39 Onderwijs
debat scholieren vanaf publieke tribune
Gemeente Arnhem
Het team van basisschool Het Mozaïek uit Arnhem-Zuid (Malburgen/Immerloo) heeft de strijd gewonnen om de beste debatbijdrage op 1 november.
Burgemeester Marcouch reikte in de raadzaal de beker uit, met medailles voor alle teamgenoten. Zilver won basisschool Kindcentrum De Werf (Presikhaaf). Het Mozaïek en de Werf zijn notoire finalisten die elkaar jaarlijks tegenkomen, komend jaar weer in april bij de provinciale rondes en vermoedelijk daarna bij de Nationale Kampioenschappen. 
Opgroeien tot democratische burgers
Burgemeester Marcouch gaf elke leerling van alle veertien rivaliserende teams het certificaat ‘leren debatteren’. De deelname groeit jaarlijks. Vijfentwintig procent van alle Arnhemse Basisscholen doet intussen mee, aangevuurd door ouders en docenten. Op school hebben de leerlingen zich intensief voorbereid. Marcouch, die het onontbeerlijk vindt dat ook de andere 75 procent van de scholen hun kinderen leert luisteren, spreken in het openbaar, debatteren en andere vaardigheden om daadwerkelijk op te groeien tot democratische burgers: "Jullie leren de motor kennen van de democratie; hoe het beste idee wint met woorden en niet met de vuist." De burgemeester onderkent de noodzaak van gepolariseerde meningen; in de startblokken om af te reizen naar De Balie over het nalatenschap van Theo van Gogh, twintig jaar eerder vermoord om het woord: "Juist in deze tijd vol conflicten en extremen moeten wij met argumenten strijden voor ideeën. Mensen belasteren met smaad en haat is daarentegen totaal verwerpelijk." Het artikel gaat verder onder de foto.
debatwedstrijd1 raadzaal leerling winnende team het mozaiek foto roos van der hoff
Gemeente Arnhem
Foto: Roos van der Hoff
Voor of tegen?
De leerlingen wisten pas in de raadszaal of zij als team de positie van voorstander kregen of die van tegenstander bij de stellingen over vuurwerk, slavernij-excuses en fatbikes. De feiten achter de stellingen zijn dan al gedeeld op school, de argumenten doordacht en de overtuigingstechnieken geoefend. De ware strijd ging nu over de morele afwegingen; wie die het meest overtuigend onder het voetlicht kon brengen.
Hand of knuffel geven
De raadsleden Davy Kooij, Niga Sayed en Lea Manders gaven als jury de finalisten punten voor hoe zij luisteren laten zien, reageren op elkaar en hun hartstocht vorm geven. De burgemeester wil ernaar toe dat alle scholen hun kinderen deze vaardigheden leren die zij nodig hebben om uit te groeien tot daadwerkelijk een persoonlijkheid: "Dag in dag uit, van de wieg tot de eerste baan, samen met ouders en mede-opvoeders vormen en oefenen". Marcouch, die in het zilveren team van nu het gouden team van straks ziet, dankzij hun zelfvertrouwen: "Goede winnaars en verliezers zijn, betekent elkaar aan het einde van het debat een hand of knuffel geven".
Ja of nee
Voor de eerste twee rondes hebben de basisschoolleerlingen gedebatteerd over de stellingen ‘Vuurwerk moet vervangen worden door een lichtshow’ en ‘Steden moeten excuses maken voor hun slavernijverleden’. Voor de finale betoogden de leerlingen dat je ‘alleen op een fatbike mag rijden als je zestien jaar of ouder bent’ - ja of nee? Het toernooi is geopend door wethouder Nemina Kundic (onderwijs) en georganiseerd door ‘Iedereen Debatteert’, in opdracht van de gemeente Arnhem.
Foto's: Roos van der Hoff<br>
Foto's: Roos van der Hoff