HAN onderzoekt hoe werkgevers medewerkers met psychische klachten kunnen ondersteunen

28 mrt 2020, 14:23 Onderwijs
dementalgezondezaaksuzanneenbouwine
HAN

HAN-onderzoekers Bouwine Carlier en Suzanne van Hees ontwikkelen een handreiking vóór en dóór werkgevers en arbeidsdeskundigen.

Hun project De Mentaal Gezonde Zaak richt zich op de vraag wat werkgevers nodig hebben om werknemers met psychische problemen te ondersteunen en aan het werk te houden. De onderzoekers gingen met werknemers, arbeidsdeskundigen en leidinggevenden in gesprek over de diverse aanknopingspunten.

De Mentaal Gezonde Zaak

De Mentaal Gezonde Zaak

is een project van het Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid

. De onderzoekers startten met literatuuronderzoek naar de bevorderende en belemmerende factoren om te blijven werken. Daarnaast brachten zij de ondersteuningsbehoeften van werkgevers, werknemers en professionals op het gebied van arbeid en psychische gezondheid in kaart.

In februari presenteerden de onderzoekers de eerste antwoorden en een greep uit de inzichten die het onderzoek oplevert in een artikel (pdf) in ADvisie, het vaktijdschrift voor arbeidsdeskundigen.

Mogelijkheden in de werksetting

De focus van De Mentaal Gezonde Zaak is gericht op het vinden en benutten van mogelijkheden in de werksetting voordat de medewerker uitvalt. Een aantal van die mogelijkheden die uit het onderzoek naar voren komen zijn:

-Vertrouwensrelatie met leidinggevende

-Communicatie van de leidinggevende

-Steun op het werk

-Onafhankelijke, empathische en pragmatische bemiddelaar nodig

-Werkkenmerken, werkdruk en belastbaarheid

-Werkgevershandreiking, mogelijkheden in de werkomgeving

Preventieve inzet

Ben je arbeidsdeskundige, werkzaam bij een werkgever, arbodienst, verzekeraar of als zelfstandige? Vind je het ook belangrijk om de stap naar preventie in organisaties te zetten? Jij bent van harte uitgenodigd om mee te werken aan de ontwikkeling van de handreiking voor werkgevers om werkenden met psychische klachten te ondersteunen. Dit kan door eenmalig feedback geven op het eindproduct handreiking.

Meer informatie en aanmelden

E [email protected], M 06-11 74 28 58 of E [email protected], M 06-15 10 42 96. Of kijk hier .