Arnhem wil kinderen taalrijker laten opgroeien

Foto: Rozet

Met een symbolische huwelijksvoltrekking beloofden diverse organisaties donderdag 27 augustus langdurig en intensief bij te dragen aan een taalrijke omgeving voor kinderen in Arnhem. Wethouder Hans de Vroome was getuige van de belofte en sneed de taart aan.

De Vroome onderstreepte tijdens de bijeenkomst het belang van de samenwerking: “Mijn grote wens is dat in Arnhem talrijke kinderen taalrijker opgroeien.”

Taalrijke Thuisomgeving

Sinds 2018 werken Gemeente Arnhem, Skar, SPA, Partou, Stichting PAS, VGGM, Rijnstad en Rozet al samen onder de titel Taalrijke Thuisomgeving. Het doel is om kinderen te laten opgroeien in een (thuis)omgeving vol taal. Uit onderzoek blijkt al jaren dat de woordenschat van kinderen enorm stijgt wanneer ze veel in aanraking komen met taal. Samen praten, (voor)lezen, zingen, in het Nederlands, maar ook in andere talen. Als kinderen samen met hun ouders veel met taal bezig zijn, draagt dit bij aan hun (school)succes.

Taalontwikkeling van het kind staat centraal

Na twee jaar is het tijd om nog intensiever samen te werken. Helemaal nu vanwege de coronamaatregelen direct contact met ouders lastiger is. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de aanpak Thuis in Taal die is ontwikkeld door Martine van der Pluijm (Hogeschool Rotterdam, lectoraat Ouders in Rotterdam Zuid). Met Thuis in Taal wordt stapsgewijs een wederkerige relatie met ouders tot stand gebracht, waarbij de taalontwikkeling van het kind centraal staat.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden