Wibe Snelting van Volt: ‘We gaan voor drie zetels’

12 mrt 2022, 20:11 Nieuws
volt campagne 1
Europees georiënteerde partij Volt doet dit jaar voor het eerst mee aan de Arnhemse gemeenteraadsverkiezingen. Arnhem Nieuws sprak met Wibe Snelting, nummer drie op de lijst van Volt.
door Wiebe Smalbraak
Vorig jaar rond deze tijd leerde Nederland Volt kennen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Een ambitieuze, Europese politieke partij die een nieuwe generatie in de politiek wil loslaten. “Dit betekent niet dat er alleen maar jonge mensen bij Volt zitten, aldus Wibe Snelting (31). “Ook ouderen die geloven dat we de problemen samen met Europa moeten oplossen sluiten zich aan bij Volt”, vertelt Snelting, in het dagelijks leven werkzaam bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), als adviseur klanttevredenheid. Hij is nu ongeveer een jaar actief bij Volt. “Volt staat voor samenwerking, wij willen een tegengeluid vormen tegen het opkomend populisme”, vervolgt hij.

Klimaat en Europese samenwerking

Volt vindt klimaat erg belangrijk en wil Arnhem milieuvriendelijker maken, vertelt Wibe Snelting. “Wij willen dat Arnhem in 2040 klimaatneutraal is. Dat is tien jaar eerder dan het huidige plan van de gemeente. We willen een schonere energietransitie, dus zo snel mogelijk van het gas af gaan. Ook willen we de maximumsnelheid verlagen binnen de bebouwde kom.”
Eén punt vindt Snelting misschien nog wel belangrijker en dat is de Europese samenwerking. “Ik denk dat wij in Arnhem de enige partij zijn die serieus over de grens durft te kijken en actief samenwerking wil zoeken met de Duitse buurregio. We willen kijken naar meer duurzame mogelijkheden van de infrastructuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meer OV-verbindingen en meer fietsroutes van en naar Duitsland.” Ook gelooft hij dat samenwerking met Duitsland ervoor kan zorgen dat de vervuilde lucht die terechtkomt in en rond Arnhem verminderd.

“Ik denk dat wij in Arnhem de enige partij zijn die serieus over de grens durft te kijken en actief samenwerking wil zoeken met de Duitse buurregio.

“Daarnaast willen wij aan de slag met de Arnhemse bestuurscultuur. Die is al jarenlang een probleem. De samenwerking van de coalitie loopt niet soepel en wij willen ervoor zorgen dat daar meer samenwerking en verbinding ontstaat.” Daarbij wil Volt een raadsakkoord invoeren, voor een lange termijnvisie. Ook wilt Volt burgers meer inspraak geven door Arnhemmers middels een loting uit te nodigen voor burgerfora en ze mee te laten beslissen over zaken die hen raken. “Daarbij willen we een zo divers mogelijke groep laten meepraten, zodat we een goede afspiegeling van de bevolking hebben die adviezen wil geven over beslissingen in onze stad.”

Persoonlijke ‘touch’

Snelting is een fanatiek sportman. Dit wil hij als persoonlijke ‘touch’ meegeven, als hij in de gemeenteraad komt. “Ik doe aan wielrennen, hardlopen en zwemmen. Ik merk om mij heen dat er veel mensen te weinig in beweging komen. Je zag tijdens de coronacrisis wat voor gevolgen dat kan hebben. Minder gezonde mensen zijn een stuk kwetsbaarder. Dat heeft ons hopelijk wakker geschud.”
De tekst gaat verder onder de foto.
img 5781
Snelting heeft daarom de ambitie om de openbare ruimtes, zoals de parken en de fietspaden, aantrekkelijker te maken. Ook wil hij zich inzetten voor een veilig wielerparcours in Arnhem.

Campagne

Volt is sinds een aantal weken volop bezig met campagne voeren. “Er hangen nu overal in Arnhem posters en we doen flyers bij mensen in de bus. Ook op sociale media kunnen mensen ons vinden, daar zijn we erg actief.”
Volt trapte de campagne af met een ‘Virtual townhall’. Geïnteresseerden konden hier hun vragen stellen over Volt en de campagne. “Deze Townhalls zullen we vaker gaan organiseren en we hopen dat steeds meer mensen zullen aansluiten.”
Volt steeg de afgelopen weken flink in de peilingen. Snelting verwacht dat er door die groeiende bekendheid ook meer op zijn partij zal worden gestemd. “We gaan voor drie zetels in de gemeenteraad, we denken dat dat er echt wel inzit.”